Nobels Fredspris til liberianske kvinder

07. okt 2011
Af
IBIS

"Det er fantastisk glædeligt, at to kvinder fra Liberia, som har kæmpet utrætteligt for at skabe og bevare freden i landet, i dag modtagerden prestigefyldte Nobels Fredspris," siger IBIS' landedirektør i Liberia, Rosalind Hanson-Alp.

Liberias præsident Ellen Johnson Sirleaf og fredsaktivist Leymah Gbowee får Nobels Fredspris 2011 for 'deres ikke-voldelige kamp for sikkerheden for kvinder og for kvinders ret til fuld deltagelse i fredsskabende arbejde.

IBIS har arbejdet i Liberia siden 2005 og i den periode oplevet, hvordan især Ellen Johnson Sirleaf har været en fantastisk rollemodel for kvinder og piger. På et besøg fornyligt i en landsby i det sydøstlige Liberia, hvor IBIS arbejder, sagde en far til otte børn således: "Forældre er også begyndt at sende deres piger i skole nu. De har indset at piger og kvinder kan udrette ligeså meget som mænd kan. Det er det, præsidenten har vist os."

Begge kvinder har spillet en væsentlig rolle i at få afsluttet en af Afrikas værste borgerkrige. Leyman Gbowee har kæmpet utrætteligt for at skabe fred i landet, mens Ellen Sirleaf Johnson har formået at bevare freden, skabe stabilitet og positiv udvikling i landet, siden hun i 2005 blev valgt til Afrikas første kvindelige præsident.

I Liberia støtter IBIS Leymah Gbowee’s organisation ’Women in Peace and Security Network’, gennem ’West Africa Civil Society Institute’ og ’West African Women’s Elections Observation Team’ projekt. Et af projektets formål er at uddanne et hold kvinder, der kan observere Liberias valg på tirsdag.

Den Norske Nobelkomité udtaler i forbindelse med uddelingen: "Vi kan ikke opnå demokrati og varig fred i verden, medmindre kvinder får de samme muligheder som mænd for at påvirke udviklingen på alle niveauer i samfundet."

"Hos IBIS er vi overbeviste om, at uddannelse af piger og kvinder er af afgørende betydning i denne sammenhæng. Med de to kvinders arbejde og tildelingen af Nobels Fredspris har Ellen Sirleaf Johnson og Leymah Gbowee vist, hvad der kan opnås, når kvinder får mulighed for at få en god uddannelse," siger IBIS' landedirektør.  

"Desværre er god uddannelse stadig ikke en realitet for mange piger i Liberia. Antallet af kvinder, der kan læse og skrive er 20 procent mindre end antallet af mænd. Piger halter stadig bagefter drenge med hensyn til indskrivning og gennemførelse af uddannelse. Og det er på alle niveauer i uddannelsessystemet.

Generelt er der også stadig et større pres på piger til at arbejde i og uden for hjemmet og passe søskende i stedet for at gå i skole. Når der er begrænsede midler til skolepenge eller skolemateriale, er drenge også stadig generelt højere prioriteret på grund af lave forventninger til pigerne.

Vi håber, at valget, som finder sted på tirsdag i Liberia, vil bringe både fred og kvinders rettigheder - især til uddannelse – højt op på dagsordenen for Liberias fremtid," slutter Rosalind Hanson-Alp.

Hvis Ellen Johnson Sirleaf igen vinder valget, har hun lovet at indføre ni års gratis skolegang og skolepligt. Det vil imidlertid kræve meget store investeringer, som regeringen ikke hidtil har formået at afsætte på uddannelsesbudgettet.