Coop ny partner i kakao-projekt i Ghana

18. dec 2013

Siden 2007 har chokoladeproducenten Toms og IBIS forbedret skolegangen for 24.000 børn i kakaodistrikterne for ad den vej at bekæmpe børnearbejde. Nu er Coop kommet med i et nyt forlænget tre-årigt projektsamarbejde om at forbedre kakaoproduktion og levevilkår for 4800 kakaofarmere og deres familier. Med det nye partnerskab strækker projektet sig fra bonden til den danske forbruger.

Det nye projekt er skudt i gang i to distrikter Sefwi Wiawso og Bibiani i det vestlige Ghana. Her køber Toms al sin kakao til produktionen af chokolade på fabrikken i Ballerup.  Det er også her, chokoladen til Coops afrikanske vareserie ”Savannah” bliver fremstillet.

De næste tre år vil projektet centrere sig om mere bæredygtig produktion og øget indtjening for områdets 4800 kakaofarmere og gøre skolegangen bedre for de 7000 børn, som bor i de to distrikter. Toms kan i dag spore hver enkelt kakaobønne helt tilbage til den enkelte kakaobonde i de 96 landsbysamfund. Således kan partnerskabet dække hele værdikæden og strække sig fra kakaobonden til den danske forbruger.

”Samarbejdet med Toms og IBIS giver os indblik i de sociale og økonomiske udfordringer og problemstillinger, som findes i kakaoproduktionen i dag, og giver os mulighed for at blive en del af løsningen. Det er vigtigt for os, fordi vi har et mål om at skabe bæredygtig udvikling i Afrika gennem handel og fordi kunder og medlemmer forventer at vi er en ansvarlige dagligvarevirksomhed,” siger Brian Sundstrup, Specialkonsulent i CSR ved Coop.  

At detailhandlen med Coops deltagelse nu kommer med i samarbejdet, glæder Toms og IBIS:

”Det er et stærkt partnerskab, som giver os muligheden for at gøre en stor forskel for kakaofarmerne og deres familier. Med Coop som medspiller får vi mulighed for at synliggøre projektet i butikkerne, hvor vi inviterer forbrugerne med i det bæredygtige projekt, når de køber Toms, Anthon Berg og Savannah-chokolade,” forklarer Lene Hjort Lorenzen, Corporate Social Responsibility Manager hos Toms, som i dag kun køber og bruger sporbare og ghanesiske kakaobønner.  

Mange forældre i Ghanas kakaoområder vælger at tage deres børn ud af skolen for at sætte dem til at arbejde i deres kakaobrug, fordi kvaliteten af undervisningen i skolerne er for ringe. Derfor vil det nye projekt også videreuddanne skolelærere: ”En bedre skolegang og en god dialog med lokalsamfundene virker.  Når kakaobønderne nu også får mere ud af deres arbejde, er jeg overbevist om, at vi kan få endnu flere børn væk fra det farlige børnearbejde og ind i skolerne,” siger Anne Margrethe Hefting, CSR-rådgiver i IBIS, som ser frem til det styrkede samarbejde med Coops engagement i det nye projekt.  

Kontakt:

Anne Margrethe Hefting, CSR-ansvarlig, amh@ibis.dk, m: 2222 9068

Ditte Friis Johansen, PA, Corporate Communication dfj@tomsgroup.com m: 2019 9440

Brian Sundstrup, Specialkonsulent i CSR ved Coop, brian.sundstrup@coop.dk m: 3091 9245

Fakta om projekt og samarbejde:

Projektet gennemføres af Toms, Coop og IBIS i samarbejde med den ghanesiske organisation Source Trust i distrikterne Sefwi Wiawso og Bibiani i Ghana, hvor Toms køber de fleste af de kakaobønner, der bliver brugt til produktionen i Danmark.

Her sætter projektet ind:

Levevilkårene for 4800 kakaobønder og deres familier i 96 landsbyer forbedres gennem:

  • Et GPS-baseret system som kommer med forslag til bedre kakaodyrkning for den enkelte bonde.
  • Undervisning i forbedret kakaodyrkning for bønder.
  • Planteskoler med nye og mere modstandsdygtige kakaosorter med et bedre og større udbytte.
  • IT-centre med computere hvor bønder og skoleelever kan søge mere viden.
  • 7000 elever får bedre uddannelse gennem uddannelse af områdets 180 skolelærere.
  • 1000 unge får større læsefærdighed gennem efteruddannelse af 25 lærere.
  • 30 børnebeskyttelseskomiteer etableres og sætter faren ved børnearbejde på dagsordenen.
  • 5 vandpumper giver landsbybeboere nem adgang til rent drikkevand og frigør børnenes tid.
  • Afsætning af bøndernes kakao gennem salg af chokolade i alle Coops butikker og ved køb af produkter fra Toms og Anthon Berg. Det danner grundlag for langsigtet handel med bønderne på bæredygtige vilkår.

Toms har helt unikt opnået sporbarhed af alle deres kakaobønner helt ned på landsbyniveau. Det har gjort det muligt nøjagtigt at identificere hvilke bønder, der dyrker den kakao, Toms bruger. Det betyder, at Toms kan være direkte involveret i at forbedre dyrkningsmetoder i den enkelte bondes kakaobrug og samtidig bidrage til samhandel med kakaobøndernes afgrøder gennem alle Toms produkter samt Anthon Bergs produkter, der laves på netop disse bønner.

IBIS blev inddraget i projektet for at nå hele lokalsamfundet i de to distrikter, hvor accept af børnearbejde er udbredt og der mangler tilbud om en god skolegang. IBIS arbejder derfor sammen med lokale organisationer, som tager et opgør med børnearbejde i landsbysamfundene, samtidig med at IBIS er med til at forbedre skolerne gennem efteruddannelse af lærere og udvikling af bedre undervisningsmaterialer.

Coop ønsker at øge samhandlen med Afrika ved at tilbyde afrikanske kvalitetsprodukter til danske forbrugere. Vareserien Savannah sælges på tværs af Coops butikker, og er produceret ud fra målsætningen om at skabe social, økonomisk og miljømæssig bæredygtig udvikling i Afrika. Partnerskabet med IBIS og Toms sikrer en stabil afsætning for bønderne, der medfører en stabil produktion, som igen øger bøndernes muligheder for at investere penge i produktionen.

Danida støtter projektet, som løber over tre år.