Tema

Uligheden eksploderer

Mens verdens rigeste har tjent styrtende med penge under coronakrisen, har pandemiens indvirkning på verdens fattigstes liv og muligheder været katastrofal. Over 160 millioner flere er blevet tvunget ud i fattigdom. Det viser Oxfams årlige ulighedsrapport.

Milliardærernes formue er steget med over 30.000 milliarder kroner under covid-19. Det er mere, end den er steget gennem de seneste 14 år. Og det er den største stigning i milliardærrigdom, vi har set, siden man begyndte at registrere den. Og der bliver fortsat flere rige. Hver 26. time kommer en ny dollarmilliardær til.

Samtidig har covid-19 pandemien betydet, at størstedelen af jordens befolkning har fået lavere indkomster, end de ellers ville have haft. Og over 160 million flere er blevet tvunget ud i fattigdom.

Ulige tilgang til vacciner

Vacciner er et af de bedste våben, vi har til at beskytte mennesker mod pandemien.
Men regeringer i de rige lande har tilladt pharmamilliardærer og monopoler at afskære forsyningen til milliarder af mennesker. Det har været med til at øge uligheden mellem verdens befolkninger. Mennesker, der lever i lav- og middelindkomstlande, har dobbelt så stor risiko for at dø af corona som mennesker i de rige lande.

En mindre sikker verden

Den accelererende ulighed gør verden mindre sikker for os alle, men især for verdens fattigste, kvinder og marginaliserede grupper.

I de seneste to år er mennesker døde, fordi de ikke fik en covid-19-vaccine i tide, fordi de ikke har fået den nødvendige hospitalsbehandling. Eller de er døde af fattigdom og sult.

Der er brug for din hjælp – støt Oxfam IBIS

Det er afgørende, at der rettes op på uligheden ved at begrænse eliters magt og ekstreme rigdom.
Der er behov for en mere fair beskatning, der kan føre flere penge tilbage til offentlige investeringer. Der skal blandt andet investeres i at redde liv i sundhedssektoren og i at give flere en uddannelse, så de kan slippe ud af fattigdom.

Oxfam IBIS kæmper blandt andet for:

  • Højere beskatning af dollar-milliardærernes gevinster. Vi ønsker en progressiv beskatning af velstand og formuer og om et opgør med korruption og skattely. Her og nu kan det dreje sig om en engangs-formueskat på nogle af de gigantiske gevinster, vi har set under pandemien.
  • At de tusinde milliarder af dollars, der kan rejses ved mere progressiv beskatning, investeres i sundhedspleje, uddannelse og social beskyttelse, der giver indkomstsikkerhed til alle.
  • Midlertidig ophævelse af monopolerne på vacciner og teknologier gennem WTO, så alle får adgang til vacciner.