Forside / Publikationer / En person i et kvindefag tjener knap 1,7 mio. kroner mindre efter skat end en person i et mandefag
Publikation

En person i et kvindefag tjener knap 1,7 mio. kroner mindre efter skat end en person i et mandefag

01.05.2022

Af Jonas kylov Gielfeldt og Tobias Schjødt Kjær

2021 blev året, hvor kvindefagenes løn i den offentlige sektor kom på dagsordnen. Corona-pandemien stillede især store krav til en række omsorgsfag i Sundhedsvæsenet, og mangel på bla. pædagoger satte fokus på, hvorvidt lønnet i mange kvindedominerede fag stemte overens med ansvar, arbejdsvilkår og samfundsrolle. En diskussion, som bla. kulminerede i kravet om et opgør med tjenestemandsreformen og sygeplejerskernes strejke i sommeren 2021.

Oxfam har gennem mange år haft fokus på manglende værdiansættelse af omsorgsarbejde, hvor kvinder i særligt fattigere lande varetager ulønnet omsorgsarbejde i hjemmet eller har meget lav jobsikkerhed. Oxfam IBIS viser i denne analyse, at udfordringerne med ligeløn og værdien af typiske kvindefag er et generelt problem - og i Danmark - som betyder, at kvinder i løbet af et arbejdsliv taber et beløb i millionklassen ved at vælge et kvindefag. Faktisk er der i gennemsnit 2,6 mio. kroner i forskel før skat på et helt arbejdsliv, om man arbejder i et kvindefag eller mandefag. Denne kønsskævhed kræver politisk handling.