Forside / Pressemeddelelser / Efter 8 års krig er Yemen på kanten af økonomisk kollaps
Pressemeddelelse

Efter 8 års krig er Yemen på kanten af økonomisk kollaps

24.03.2023

rs118680_salem_-and-omar_-in-alswidan-camp,-marib-lpr.jpg
Salem og hans søn Omar var blevet fordrevet fire gange, før de flyttede til Alswidan-lejren i Marib. Hver gang efterlod de alt og gik i dagevis for at nå deres næste sikre sted. Først boede de i huler og drak vand fra en dam, før de gik videre til Alkhaniq Camp, derefter Algadaan, så til sidst Alswidan Camp, hvor de nu bor sammen med fem andre medlemmer af familien i et lillebitte telt. Omar blev født i 2015, året hvor krigen i Yemen startede - krig er alt, hvad han nogensinde har kendt.

Søndag d. 26. marts 2023 er det otte år siden, at krigen i Yemen brød ud. Krigen har efterladt befolkningen i en af verdens værste humanitære kriser. Mere end 17 mio. mennesker lever i akut fødevareusikkerhed, hvoraf 75 pct. er kvinder og børn, og over 2 mio. børn er underernærede.

Situationen er kun blevet værre af den globale fødevarekrise. Yemen importerer 90 pct. af alle fødevarer, og 42 pct. af hveden importeres fra Ukraine. Siden 2015 er priserne på hvede steget med næsten 300 pct. i de Houthi-kontrollerede områder og op mod 600 pct. i områderne kontrolleret af den internationalt anerkendte regering.

De stigende priser på fødevarer, benzin og andre basisvarer har sammen med gentagne devalueringer af den lokale valuta sendt Yemen på kanten af et økonomisk sammenbrud. Krigen i Yemen er af FN betegnet som verdens værste humanitære krise, hvor to tredjedele af befolkningen - 21,6 mio. mennesker - har brug for akut nødhjælp og beskyttelse.

Yemen er på vej ind i det niende år af krigen, og befolkningen er udmattede. De stigende fødevarepriser har gjort det umuligt for mange mennesker at kunne klare sig. Samtidig følger hjælpen fra det internationale samfund ikke med, kun en tredjedel af den bistand, der er brug for, er blevet givet. Det internationale samfund må ikke vende ryggen til Yemen, men i stedet arbejde målrettet mod en varig ende på konflikten.
Katja Kjar-Levin
Humanitær leder i Oxfam Danmark

Hos Oxfam er vi førstehåndsvidner til ødelæggelserne i Yemen, hvor vi har været til stede siden 1983. Krigen har haft en vedvarende og stor indvirkning på befolkningen. Fire millioner mennesker er blevet fordrevet internt, nogle gange flere gange.

Læs mere om vores arbejde i Yemen her.

Omkring 56 pct. af de internt fordrevne har ingen indkomst, og i hele landet må mange familier sælge deres ejendom og kvæg eller tage deres børn ud af skole for kunne klare sig. Flere må også skære ned i både mængden og kvaliteten af måltider, eller optage gæld for at kunne betale for mad og medicin.

I oktober udløb den midlertidige våbenhvile forhandlet af FN, hvilket gør Yemens politiske og økonomiske fremtid fortsat usikker.