Forside / Nyheder / Modestas familie får lov at blive boende
Artikel

Modestas familie får lov at blive boende

09.01.2017

Rama-kriol-kvinden Modesta Gaitan Roger står på den jord, hun kæmper for retten til at blive boende på.
Rama-kriol-kvinden Modesta Gaitan Roger står på den jord, hun kæmper for retten til at blive boende på.
Foto : William Vest-Lillesøe

For få år siden fik rama‑kriol‑folket endelig ejerskab af deres territorium. Men fattige bønder fra resten af landet bliver stadig tiltrukket af den uopdyrkede jord – og det giver konflikter. Officielle lejeaftaler er en god løsning for begge parter

Modesta Gaitan Roger er den ældste i nybyggerfamilien. Sammen med 18 af sine børn, børnebørn og svigerbørn bor hun i et par små hytter på pæle langt ude i rama- kriol-territoriet. Her er ingen veje – man skal sejle for at komme hertil. Det er hårdt arbejde at dyrke jorden, og ingen af børnene går i skole. Men det er trods alt lykkedes dem at banke en tilværelse op fra grunden. Problemet er, at de ikke er rama-kriolere. De er kommet hertil fra en anden del af landet, og de ejer ikke den jord, de bor på. Det har givet dem mange problemer.

Papirer giver sikkerhed

I 2009 fik rama-kriol-folket officielt ret til deres territorium i det sydøstlige Nicaragua. Det var en kæmpe sejr for det oprindelige folk, der i årevis havde kæmpet for det, der var deres. Men siden da har ludfattige nybyggere fra andre steder i landet ulovligt bosat sig her. De fælder skovene og dyrker jorden mod det oprindelige folks vilje.

I 2015 udarbejdede rama-kriol-folkets territorialregering derfor med støtte fra IBIS en guide til fredelig sam- eksistens mellem nybyggerne og de oprindelige folk. Det betyder, at nybyggerne skal overholde en masse regler. Til gengæld kan dem, der bliver godkendt, få en officiel lejekontrakt, der giver dem ret til at bo her.

Modesta Gaitan Rogers’ familie er en af dem, der nu har fået papir på, at de må bo i deres hus. Og det betyder alverden.

”Vi har det bedre nu! Før var der hele tiden problemer, fordi nogen ville smide os væk herfra,” fortæller hun.

“Vi har fået langt større sikkerhed,” uddyber hendes svigersøn, Gregorio Ruíz. ”I dag ved alle, at vi har en lejekontrakt, og hvis vi får problemer, tager vi ind på territorialregeringens kontor med det samme.”

Jordproblematikkerne er meget komplekse overalt i Nicaragua, men rama-kriol-folkets guide til sameksistens har vist sig som en succes for både nybyggerne og det oprindelige folk. Det er tanken, at den kan bruges som model for andre af landets oprindelige folk med hensyn til territoriale rettigheder og miljøbeskyttelse.