Forside / Kampagner / Skattelyfri kommuner / 5 grunde til at vi bekæmper skattely

5 grunde til at vi bekæmper skattely

skattely-med-valuta-foto-lotte-aersoe680x453.jpg
Foto : Lotte Ærsøe

Oxfam Danmark råber højt når danske banker bliver afsløret i at medvirke til skatteundvigelse. Vi bruger mange kræfter på at forstærke den fælles europæiske kamp mod de lande, der fungerer som skattely. Og så arbejder vi netop nu på at gøre danske kommuner skattelyfri. Det er der fem gode grunde til.

1. Skattely skaber ulighed

Skattely bruges af verdens rigeste mennesker og mest lukrative virksomheder, som via uigennemskuelige transaktioner flytter deres fortjenester væk fra de lande, hvor de har tjent pengene, og til lande med lav eller ingen skat. Dermed undgår de stort set at betale skat af deres fortjeneste og samler stadig større formuer i toppen af samfundet, mens de fattigste bliver fattigere.

2. Skattely gør os alle fattigere

Skattely har de seneste år fået mange andre lande til at sænke selskabsskatterne i et forsøg på at gøre det mindre attraktivt for virksomhederne at flytte deres overskud ud af landet og i skattely. Det har givet et samlet ræs mod bunden med almindelige mennesker og landenes velfærdssystemer som de store tabere – i øvrigt uden at det har haft en effekt på, hvor mange der benytter sig af skattely.

3. Skattely er populære som aldrig før

Hvis skattely kun sjældent blev brugt, var det måske ikke værd at beskæftige sig med for Oxfam Danmark. Men siden årtusindskiftet er mængden af penge i verdens skattely eksploderet. Især har de nye digitale giganter meget nemt ved at bruge skattely, fordi deres aktivitet er online, og deres officielle adresse derfor lige så vel kan være i et skattelyland, som det kan være i Danmark eller Tyskland. Internettet gør det i det hele taget nemt og billigt at oprette datterselskaber og skuffevirksomheder og med et enkelt klik flytte sit overskud derhen, hvor man slipper billigst i skat. I alt anslår man, at omkring 4.000 milliarder kroner hvert år flyttes til et skattelyland, og at det koster både rige og fattige lande enorme formuer i mistede skatteindtægter – penge, som skulle være gået til fattigdomsbekæmpelse og velfærd.

4. Skattely er uretfærdige

Det er de allerrigeste personer og de største virksomheder, der bedst kan lave de konstruktioner, det kræver, at få overskud til at forsvinde i et skattely. De har størrelsen og eksperterne til at lave selskaber og ejerskabsstrukturer, hvis primære formål er at undgå at betale skat. Det har mindre virksomheder og almindelige lønmodtagere på ingen måde. Det betyder absurd nok, at de rigeste mange steder betaler en mindre andel af deres indtægter i skat end de fattigste.

5. Skattely bliver brugt til at vaske kriminelle penge hvide

Skattely er steder, hvor du betaler ingen eller næsten ingen skat. Men det er også steder, hvor ingen kræver åbenhed om, hvem formuerne tilhører, hvor pengene kommer fra, eller hvem de udbetales til. Det betyder, at penge fra eksempelvis kriminalitet og korruption nemt kan vaskes hvide ved at komme en tur igennem et af verdens skattely – senest set i de store hvidvaskskandaler i Danske Bank og Nordea.

Hvad er skattely?

Et skattely er et land, en by eller et område, hvor skatten er på få eller nul procent, og hvor virksomheder og formuer er omgærdet af hemmelighedskræmmeri.

I et skattely kan man gemme sig bag komplicerede selskabsstrukturer, så ingen ved, hvem der i sidste ende står bag og tjener pengene, og der er ofte mulighed for at oprette hemmelige konti og have formuer stående, som ingen reelt ved, hvem ejer.

Skattely bruges af verdens rigeste personer og mest lukrative virksomheder til at undgå at betale skat af deres formuer og overskud.

I alt anslår man, at 4.000 milliarder kroner hvert år gemmes i skattely.

tema_okonomiskulighed_2.jpg
Vi kæmper for økonomisk retfærdighed
Oxfam Danmark arbejder for at styrke civilsamfundets stemme, så de kan takle den stigende økonomiske ulighed og manglende finansiering af sociale ydelser, opnåelse af verdensmålene og en retfærdig skattepolitik.
Læs mere om vores arbejde