Et pigeliv

28. jun 2021
Af
Lise Josefsen Herman

Latinamerika er den eneste region i verden, hvor andelen af teenagemødre stiger. Årsagen er blandt andet, at de unge piger ikke kan forestille sig så mange andre måder at leve livet på.

BOLIVIA: ”Mange af pigerne i min skole er gravide. Ligesom mig. Jeg er glad, jeg glæder mig til at skulle have barnet,” siger Martha Torrez, mens hun kæmper for at holde tårerne tilbage. Den 13-årige pige blev gravid for seks måneder siden. Faderen er hendes daværende kæreste, som hun havde været sammen med i fire måneder. Han forlod hende, da han opdagede, at hun var gravid.

Nu sidder hun i sit hjem med sin mor, storesøster og toårige nevø i Riberalta – en lille by i den bolivianske del af Amazonas, nær grænsen til Brasilien. Hun glæder sig, siger hun, men hun er også bekymret. For fødslen, for fremtiden og for den økonomiske klemme, den lille baby bringer familien i.

”Jeg havde lyst til at slå Martha ihjel, da jeg fandt ud af, at hun var blevet gravid. Vi har i forvejen svært ved at overleve,” siger Marthas mor, Liliana Torrez. ”Jeg var virkeligt vred – og følte mig også skyldig. Jeg er en meget travl mor. Jeg arbejder meget for at tage mig af mine døtre. Men nu er der selvfølgelig ikke andet at gøre end at støtte og hjælpe hende, så godt vi kan.”

Gentager deres mors historie

I hele Latinamerika går det den gale vej i forhold til at nedbringe antallet af teenagegraviditeter, og især Amazonasområdet ser alt for mange helt unge piger, der bliver mødre. Alene i Bolivia var der sidste år næsten 20.000 piger under 14 år, der kom til firemånedersgraviditetstjek på en lokal sundhedsklinik. Tallet stammer fra det nationale sundhedsinformationssystem og epidemiologisk overvågning (SNIS - VE) og anslås kun at dække toppen af isbjerget.

Graviditeter hos mindreårige piger betragtes i Bolivia som et resultat af seksuel vold, men er alligevel alt for almindelige. Ifølge de bolivianske myndigheder er 11,7 procent af piger mellem 15 og 19 allerede mødre, og i nogle områder er op til en femtedel af alle gravide yngre end 19 år.

”Pigerne, der bliver mødre i en ung alder, gentager meget ofte deres egen mors historie. Som deres mødre er de ofte nødt til at opgive deres skolegang, og tit sker der en opløsning af parforhold og familien,” siger Yolanda Quiñones Ramirez, som er sygeplejerske og medlem af De Enlige Mødres Forening i Riberalta.

Det, hun beskriver, ligner til forveksling Martha Torrez’ historie. Hendes mor, Liliana, blev mor som ganske ung, skiltes for mange år siden fra sine børns far på grund af vold og har siden kæmpet for at forsørge familien, der består af Martha, hendes storesøster, Greisy, og lillesøsteren Lilianita.

"Mit livsprojekt"

I hængekøjen ved siden af Liliana pjatter Marthas storesøster, Greisy, med sin lille søn. Også hun blev gravid som ganske ung og var bare 16 år, da hun fik sin søn. At blive mor betød, at Greisy opgav at gøre niende klasse færdig og gik ud af skolen. I dag lever hun af at vaske tøj for andre familier i byen. Det er meget almindeligt, at pigerne opgiver deres skolegang, når de får børn. Alligevel er det mange steder både almindeligt og bredt accepteret, at de helt unge piger bliver gravide, opgiver skolen og finder den første den bedste mulighed for at forsørge sig selv og deres barn.

For at inspirere de unge piger til at vælge en anden vej i livet og også give dem en mulighed for at tale om tabubelagte emner som sex, prævention, overgreb og undertrykkelse har Oxfam IBIS’ partner, Fundacion Machaca, udviklet ”Mi proyecto de Vida – mit livsprojekt”.

Det er en app, hvori pigerne på underholdende vis kan identificere deres ønsker til et godt liv og sammensætte det livsforløb, de drømmer om. Den har særligt fokus på vigtigheden af uddannelse som fundament for et godt liv. Og selv om Martha nu er gravid, og det er meget uvist, hvor længe hun kan passe sin skole, så er det en pointe, hun er meget opmærksom på.

”Jeg kommer til at få brug for mange ting, når barnet kommer. Ting, som kræver penge. Men jeg vil også meget gerne fortsætte med at gå i skole. Min drøm er at blive advokat, så jeg kan forsvare piger og støtte dem mod mænd, der krænker og misbruger dem. Så de ikke skal stå i den situation, jeg er i nu,” siger Martha Torrez.

Fakta

  • I resten af verden falder andelen af teenagemødre, men i Latinamerika er den steget de senere år (UNFPA og Plan International). Ikke mindst i Amazonasområdet er det alt for almindeligt, at helt unge piger bliver gravide.
  • De unge mødre opgiver ofte deres skolegang og lever med fattigdom og diskrimination.
  • For de unge piger indebærer graviditet og fødsel en stor risiko, fordi deres kroppe ikke er færdigudviklede og klar til at bære og føde børn.
  • Blandt de piger, der får børn i en ung alder, har 42,5 procent højst færdiggjort sjette klasse, 13,6 procent har færdiggjort, hvad der nogenlunde svarer til gymnasiet, og kun 6,8 procent har påbegyndt en videregående uddannelse. De resterende 15,4 procent har slet ikke gået i skole.
  • Oxfam IBIS arbejder for at sikre alle børn en god uddannelse – en del af arbejdet i Bolivia er finansieret af Hempel Fonden og foregår i samarbejde med Fundacion Machaca.