Melting pot og madskoler i Bolivia

Madskolen i Bolivia er et socialt projekt i La Paz, startet af Claus Meyer i samarbejde med Oxfam IBIS. Oxfam IBIS afslutte sit engagement som planlagt i 2016.

Ved at uddanne fattige, primært indianske unge, i madhåndværk, skaber Madskolen jobs og udvikler det traditionelle, bolivianske køkken.

Projektets udgangspunkt var, at lokale aktører skulle drive en madskole og restaurant, der samlet gik under navnet GUSTU. Visionen for dette unikke og ambitiøse udviklingsprojekt var og er, at restauranten tilknyttet Madskolen, er et forbillede i den lokale madkultur og for andre madsteder, på samme måde som den danske restaurant NOMA har været det for det nordiske køkken. Projektet blev starten på en madbevægelse, der fremmer lokale madtraditioner ved brug af lokale råvarer, fremmer sund kost og skaber langsigtet udvikling.

Madskolen er en stærk og relevant uddannelse for udsatte unge, der ellers kun kan se frem til arbejdsløshed og fattigdom. De unge er mellem 15 og 25 år og får muligheden for at skabe deres egen fremtid, når de optages som elever på Madskolen. Her bliver de ført solidt ind i køkkenfaget, så de kan lave mad med lokale råvarer, bage, servere og servicere. Samtidig får de et godt udgangspunkt for at blive iværksættere, da de lærer om økonomistyring og samarbejde, samt hvordan de lærer deres viden fra sig. Derved kan de unge selv skabe og udbrede udviklingen i deres land.

Oxfam IBIS afsluttede sin involvering i 2016. Oxfam IBIS' rolle var at sikre, at uddannelsesmodellen samt undervisningsplaner og -forløb blev udviklet og integreret i det bolivianske uddannelsessystem, således at eleverne fik deres uddannelse godkendt. Oxfam IBIS arbejdede også på at knytte forbindelse mellem Madskolen og andre uddannelsesprojekter for udsatte grupper med et erhvervsfagligt fokus. Oxfam IBIS samarbejde med lokale partnere, der samler små og mellemstore producenter af råvarer blev aktivt brugt i projektet.

Skolerne er i dag støttet af Fonden Melting Pot.