Børnene og deres familier i landsbyen har brug for din hjælp til at hyre en advokat. Så kan de nemlig forhandle på lige fod med mineselskabet og få en retfærdig kompensation. - Foto: Marie Bennedsen/Oxfam IBIS

Beløb indsamlet per 5. juli kl. 13:10: 13.830 kr.

Tusind tak - vi har sammen rundet de 10.000 kr. til en advokat til landsbyen Kantinka! Tusind tak.

Donationer udover de 10.000 kr. hjælper indbyggerne i landsbyen Saaman i Fanteakwa distriktet. Her har et mineselskab ødelagt kakao-træer og taget landbrugsjord uden at betale ordentlig kompensation.

Sms ADVOKAT til 1414 – og støt med 30 kr. Advokathjælpen koster 10.000 kr. Så hvis vi kan samle 334 sms’er, kan vi sammen hjælpe landsbyen Kantinka.

Landsbyen Kantinka i Ghana har brug for din hjælp med at holde mineselskabet ansvarligt – støt med advokathjælp, før det er for sent.

Opdatering 5. juli: Vi er ved at hyre en advokat og begynder hurtigst muligt at etablere formelle forhandlinger mellem landsbyen Kantinka og mineselskabet.

Børn og voksne bliver tvunget fra deres hjem af store mineselskaber uden at alle får erstatning. Samtidig smadrer minen miljøet.

Ghana er blandt verdens 10 største producenter af guld. Men guldet kommer ikke de lokale til gavn. Tværtimod: Selskaberne tvangsflytter landsbyer, forurener floder og landsbrugsjord og omdanner legepladser til minernes lossepladser.

En af de byer er Kantinka. Børnene og deres familier i landsbyen har brug for din hjælp til at hyre en advokat. Så kan de nemlig forhandle på lige fod med mineselskabet og få en retfærdig kompensation.

Landsbyen skal tvangsflyttes

Landsbyen Kantinka ligger ovenpå en fantastisk rigdom af guld. Det burde være en velsignelse, der gav penge til skolegang. Men det er blevet deres forbandelse.

Børn og voksne skal tvangsfjernes, men mineselskabet vil ikke betale kompensation til alle familierne. Derfor står borgerne sammen og nægter at flytte, før alle familier får kompensation. Imens forsætter mineselskabet ufortrødent med at grave efter guld og smider hver eneste dag flere tusind tons mineaffald få hundrede meter fra landsbyen. En mur af jord nærmer sig hastigt deres huse. Det der tidligere var børnenes legeplads, er nu minens losseplads.

En guldring efterlader 20 tons mineaffald

Størstedelen af verdens guld bliver brugt til smykker, men også til at producere smartphones, tablets og computere. Det betyder, at guldet i din mobiltelefon eller guldring kan være fra Ghana. En typisk guldring efterlader i omegnen af 20 tons jord, sten og affald hos lokalbefolkningen.

Vi støtter allerede med dokumentation

Oxfam IBIS kæmper for en lige og retfærdig verden uden fattigdom. Derfor støtter vi også en gruppe lokale mineaktivister i Ghana med at hjælpe Kantinka og andre landsbyer med at dokumentere hvordan guldminerne ødelægger livet for mennesker i Ghana.

Mineaktivisterne bruger kamaraer, en specialdesignet app og lægger lovovertrædelserne online. Dokumentationen har allerede hjulpet mange berørte familier, men landsbyer som Kantinka har så store problemer, at de har brug for en advokat til at forhandle en konkret aftale med mineselskaberne. Ellers er hele deres livsgrundlag ødelagt, når de bliver tvangsflyttet.

Støt familierne i Kantinka med at hyre en advokat, der kan tage kampen mod det store selskab. Sms ADVOKAT til 1414 – og støt med 30 kr. Det er vejen til at sikre bedre rettigheder for landsbyens familier og vise  mineselskaberne at de skal opføre sig ordentligt i andre landsbyer i fremtiden.

Donationer udover de 10.000 kr. hjælper indbyggerne i landsbyen Saaman i Fanteakwa distriktet. Her har et mineselskab ødelagt kakao-træer og taget landbrugsjord uden at betale ordentlig kompensation.

Udbyder af sms-tjenste: Oxfam-IBIS, Vesterbrogade 2B, 1620 København V

Kommentarer

Fast actions block