Forside / Nyheder / Vi forebygger corona blandt verdens fattigste
Artikel

Vi forebygger corona blandt verdens fattigste

11.03.2020

Af Af Rikke Hovn Poulsen

En Oxfam-ansat lærer syriske flygtningebørn om at vaske hænder - en af de mest effektive måder at forebygge sygdomme
En Oxfam-ansat lærer syriske flygtningebørn om at vaske hænder - en af de mest effektive måder at forebygge sygdomme
Foto : Islam Mardini

Corona-virussen er en global krise, og som nødhjælpsorganisation forbereder vi os på, hvor slemt det kan gå, når den rammer verdens fattigste og krigsplagede områder

I disse uger spreder den frygtede corona-virus sig over store dele af verden. For de svageste kan det være fatalt. Derfor er vi nødt til at holde sammen som mennesker og hver især gøre, hvad vi kan for at undgå smitten – og i det hele taget danne ring om dem, der af den ene eller anden grund er ekstra udsat lige nu.

”Oxfam arbejder i mere end 90 af verdens lande. I en global krise som denne er det vores opgave at kigge ud mod de dele af verden, vi arbejder i, og forberede os bedst muligt på det, der kan ramme os alle. Og vi er ekstremt bekymrede,” siger engagementchef Per Bjerre fra Oxfam IBIS.

En corona-epidemi i verdens fattigste lande kan få ufattelige konsekvenser. Når store dele af befolkningen er afkræftede eller underernærede, og hospitalerne allerede mangler læger og udstyr til at behandle almindelige sygdomme, kan corona-virussen slå titusindvis af børn og voksne ihjel.

Eksperter i forebyggelse

Oxfam arbejder hver dag med at forebygge livstruende sygdomsudbrud blandt verdens fattigste. Vi er eksperter på området. Under ebola-udbruddet i 2014 stod vi ude i de mest udsatte slumkvarterer i Liberia og Sierra Leone og lærte folk om håndvask og hygiejne. Efter cyklonen i Mozambique for et år siden gik vi straks i gang med at genopbygge vandforsyningerne for at undgå et kolera-udbrud. Og i teltlejre for syriske flygtninge deler vi lige nu sæbe ud, så folk har mulighed for at beskytte sig mod virus.

”Vi ved, at simple ting som rent vand og sæbe redder liv, når katastrofen truer,” siger Per Bjerre.

Vores kollegaer i Asien har allerede været i gang i ugevis, for eksempel med at sørge for sæbe og masker til de svageste grupper og dem, der har kæmpet i frontlinjen for at inddæmme virusset. Og med at uddanne befolkningen, så almindelige mennesker ved, hvordan de bedst beskytter sig uden at gå i panik.

Corona-smitten har endnu ikke ramt hårdt i de allerfattigste og krigsplagede dele af verden. Det giver os tid til at forebygge, så katastrofen i disse dele af verden forhåbentlig kan undgås.

”Men vi må handle nu! Vi ved fra Danmark, Italien og andre europæiske lande, at det er svært at være et skridt foran virussen,” siger engagementchef Per Bjerre.

Lige nu er Oxfams folk rundt om i verden i gang med at forberede sig på, at corona-smitten kan ramme i deres land. Vi arbejder på højtryk. Men vi har brug for din hjælp. Corona er en global krise, og den kalder på global solidaritet. Vi er nødt til at stå sammen – på tværs af landegrænser, hudfarve og sociale skel – for at bekæmpe den. Vær med!

Du kan donere til arbejdet her