Forside / Nyheder / Vestafrika: Corona kan tredoble antallet af mennesker i hungersnød
Artikel

Vestafrika: Corona kan tredoble antallet af mennesker i hungersnød

22.04.2020

money-changing-hands-sierra-leone-photo-william-vest-lillesoee-680x453.jpg
Foto : William Vest-Lillesøe

Antallet af mennesker, der lever i hungersnød i Vestafrika, risikerer at stige enormt som følge af corona-pandemien. Det viser nye beregninger. Der er brug for international solidaritet nu, lyder det fra Oxfam IBIS.

Ifølge Det Vestafrikanske Økonomiske Fællesskab (ECOWAS) kan antallet af vestafrikanere, der lever i hungersnød, komme til at stige enormt som følge af corona-pandemien. ECOWAS peger på en stigning på helt op imod 33 millioner i løbet af sommeren, nemlig fra 17 millioner mennesker til 50 millioner.

Stigende priser og manglende adgang
I Vestafrikas store byer så vel som i landdistrikterne er det på grund af corona-krisen vanskeligt at få adgang til fødevaremarkederne, priserne stiger eksplosivt, og mange basale råvarer bliver mindre tilgængelige som følge af restriktive foranstaltninger, lukkede grænser – og i nogle områder også konflikter og usikkerhed.

Landbrugssæsonen er netop begyndt, og producenter og landmænd er allerede hårdt ramt af krisen, da de har svært ved at få frø og gødning af ordentlig kvalitet. Landbrug er indkomstkilde for 70-80 procent af den vestafrikanske befolkning, og 30,5 procent af Vestafrikas økonomi er knyttet til landbrug.

I de Vestafrikanske lande, der står over for humanitære kriser, er adgangen til mad særligt udfordret. I Burkina Faso og Niger er det ikke muligt at dække fødevarebehovet og andre basale behov hos de tusinder af fordrevne.

International solidaritet
Internationale ngo’er, herunder Oxfam, opfordrer regeringerne i regionen til at sikre levering af mad fra bedrifter og transport over grænserne. Og til at etablere sociale sikkerhedsnet og hjælp til de mest sårbare.

Desuden er behovet for international solidaritet og støtte fra donorer til vestafrikanske stater og civilsamfund presserende nødvendigt, hvis den skrøbelige region skal kunne tackle corona-krisen.

”Corona-krisen føjer endnu en dimension til en allerede kritisk situation i den sårbare region, der lider under økonomisk krise, fattigdom og konflikter. Der er ingen lande i Vestafrika, der som i de vestlige lande, har mulighed for at udstede hjælpepakker, der skal holde hånden under økonomien, virksomhederne og lønmodtagerne. Derfor er det fuldstændig afgørende, at det internationale samfund træder til nu og udviser solidaritet,” lyder der fra Kristian Weise, generalsekretær i Oxfam IBIS