Forside / Nyheder / Unge ghanesere bag stor kampagne for at sikre bedre erhvervsuddannelser
Artikel

Unge ghanesere bag stor kampagne for at sikre bedre erhvervsuddannelser

12.05.2021

Af Malene Aadal Bo

I marts var unge fra FORSDA inviteret i studiet hos Kumasi Akoma FM for at diskutere uddannelsessnobberi og behovet for at fokusere på gode erhvervsuddannelser til unge i Ghana.
I marts var unge fra FORSDA inviteret i studiet hos Kumasi Akoma FM for at diskutere uddannelsessnobberi og behovet for at fokusere på gode erhvervsuddannelser til unge i Ghana.
Foto : FORSDA

En gruppe unge ghanesere har sluttet sig sammen i en stor fælles indsats, der skal overbevise magthavere og beslutningstagere om at bekæmpe arbejdsløshed og marginalisering blandt landets unge ved at sikre erhvervsuddannelser af ordentlig kvalitet.

Det er fra mange sider slået fast, at erhvervsfaglige uddannelser er et af de tiltag, der kan hjælpe Ghanas unge ud af den onde cirkel af arbejdsløshed, fattigdom og marginalisering, som alt for mange af dem er fanget i. Alligevel er de tekniske og erhvervsrettede uddannelser i Ghana for dyre, for dårlige og alt for få.

”Med gode erhvervsuddannelser, som også bliver tilgængelige for de fattigste, kan vi få en befolkning, som i højere grad kan det, som arbejdsmarkedet efterspørger og som også langt bedre kan skabe deres egne job som selvstændige og iværksættere. Det ved vi godt. Alligevel er de erhvervsrettede uddannelser år efter år på bunden af politikernes prioritetsliste og kronisk underfinansierede,” siger Wumbei Dokurugu fra Oxfam i Ghana.

Nu kommer det fra de unge selv

Det er et emne, som eksperter og civilsamfund flere gange har rejst over for de ghanesiske politikere, men denne gang er der chance for, at noget faktisk vil ændre sig. Denne gang er det nemlig de unge selv, som med hjælp fra en af Oxfams lokale partnere – ungdomsorganisationen FOSDA (Foundation for Security and Development in Africa) – der kræver handling.

De unge aktivister har organiseret sig og sammen udviklet og fremlagt forslag til en langt mere fornuftig finansiering af de erhvervsfaglige uddannelser - blandt andet ved brug af indtjeningerne fra Ghanas olieudvinding. De unge er gået i dialog med politikerne om, hvordan man indretter uddannelserne, så de står mål med de unges behov og ønsker. Og så har de ført en omfattende kampagne i medierne og på sociale medier for at skabe opmærksomhed om behovet og påvirke ghanesernes syn på, hvilken type uddannelser, der er værd at prioritere.

Opgør med uddannelsessnobberiet

”For mange er det stadig kun de lange boglige uddannelser, der tæller. Men for et stort flertal af de unge vil en erhvervsuddannelse af god kvalitet faktisk give dem langt bedre muligheder,” lød det blandt andet fra FOSDA’s Solomon Okai programansvarlige, da han var i studiet hos PanAfrica News og med sig havde opfordringen til at afsætte langt flere midler til at skabe uddannelser, der kvalificerer de unge til en lang række job inden for landbrug, service og den industrielle sektor.

I dag er det officielt 12 procent af en ungdomsårgang, der er uden arbejde, men reelt er langt flere uden stabil indtægt eller fanget i usikre og elendigt betalte job.

”Mange unge mangler uddannelse eller får en uddannelse af dårlig kvalitet, de ikke kan bruge. De risikerer at sidde fast i arbejdsløshed eller underbetalt løsarbejde, som fastholder den enkelte i fattigdom, og som forsinker eller forhindrer en bæredygtig økonomisk og social udvikling i Ghana. Derfor er det en meget vigtig opgave, de unge her har taget på sig, og vi er glade for at kunne bidrage,” siger Dorte Jørgensen fra Oxfam IBIS.

Oxfam IBIS støtter de unges arbejde og kamp for indflydelse gennem Youth, Education for Active Citizenship and Gender Equality Project (YEG), som har til formål at hjælpe især unge kvinder ud af fattigdom og marginalisering ved sikre adgang til offentlig gratis kvalitetsuddannelse på alle niveauer som de kan bruge til at forbedre deres levevilkår.