Forside / Nyheder / Støt kvindekampen i Colombia
Artikel

Støt kvindekampen i Colombia

30.06.2021

Af Rikke Hovn Poulsen

En traditionel jordemoder fra Chokó-provinsen tilser en fødende kvinde. Hun spiller en altafgørende rolle for mødre og børns liv og sundhed - men hun får hverken løn eller anerkendelse for sin indsats
En traditionel jordemoder fra Chokó-provinsen tilser en fødende kvinde. Hun spiller en altafgørende rolle for mødre og børns liv og sundhed - men hun får hverken løn eller anerkendelse for sin indsats
Foto : Jeison Riascos

Overalt i verden bliver kvinders arbejde nedvurderet og dårligere lønnet end mænds – simpelthen fordi det er kvinder, der udfører det. Det gælder i Danmark. Og det gælder i Colombia, hvor en gruppe af kvindelige omsorgsarbejdere lige nu kæmper for anerkendelse, fair løn og rettigheder. De har brug for vores støtte – stå sammen med dem i dag!

I Danmark kæmper sygeplejersker, jordemødre, pædagoger og de andre kvindedominerede omsorgsfag sammen for at gøre op med den sexistiske tjenestemandsreform fra 1969, der fastholder kvinders arbejde som mindre værd end mænds. Det har skabt stor politisk opmærksomhed, og det er inspirerende for kvinder rundt om i hele verden.

I Colombia drømmer omsorgsarbejderne om at gøre som i Danmark. En stærk gruppe kvindelige aktivister har samlet sig i et netværk på tværs af faggrupper. De kæmper for lige rettigheder, anerkendelse og en fair løn til de millioner af fattige colombianske kvinder, der hver dag yder livsvigtig omsorg for andre. Men det er svært og dyrt at komme igennem med sit budskab, når bevægelsen udelukkende består af frivillige kræfter, der selv er en del af de lavtlønnede omsorgs-faggrupper.

Colombias kvindebevægelse har brug for økonomisk støtte til at sparke dørene ind hos dem, der sidder på magten. Beløbet er ikke voldsomt i danske ører: For omkring 70.000 kroner kan de lave en stærk kampagne – de vil købe annoncer, lave indhold til sociale medier og events. Og ikke mindst invitere journalister og magthavere ud i landet for at se det vigtige arbejde, som fattige kvinder hver dag udfører tusindvis af kilometer væk fra de fine kontorer.

Stå sammen med omsorgsarbejderne - støt deres kamp her

En af de faggrupper, der vil med i kampagnen, er de traditionelle jordemødre fra den isolerede Chokó-provins. Her skal gravide kvinder rejse i dagevis for at blive tilset af en læge – og en del af dem kan slet ikke tale med lægen, da de oprindelige folk i området taler forskellige sprog. Derfor er den traditionelle jordemor altafgørende for både mødrenes og babyernes sundhed. Hvis ikke hun kommer ud, er der ingen til at hjælpe før, under og efter fødslen. Og derfor dør alt for mange kvinder og børn under fødslen, når jordemoderen bliver forhindret.

Men sundhedsvæsenet anerkender slet ikke de traditionelle jordemødres vitale funktion for kvinders sundhed. De får ingen løn – de må klare sig med den betaling, som de fattige kvinder i landsbyerne selv kan give dem. Nogle gange er det slet ingenting for flere dages rejse og hårdt arbejde.

Heller ikke masker eller håndsprit får jordemødrene her midt i en pandemi. Men nu har de fået nok! De kræver anerkendelse for det livreddende arbejde, de hver dag udfører. De kræver rettigheder som faggruppe. Og de kræver en basal løn for deres indsats.

Hvis du vil støtte jordemødrene og de andre omsorgsarbejderes kampagne, kan du gøre det via Mobilepay eller Dankort her - eller sms KVINDEKAMP til 1217, og støt med 29 kroner via dit mobilabonnement.