Forside / Nyheder / Nyt internationalt partnerskab skal hjælpe unge til værdig beskæftigelse
Artikel

Nyt internationalt partnerskab skal hjælpe unge til værdig beskæftigelse

26.10.2020

Af Louise-Christine Andreis

syelever-afpf-jbeniena-tunesien-foto-lotte-aersoee-3680x453.jpg
Foto : Lotte Ærsøe

Når en ung pige er færdig med sin uddannelse i Marokko, kan hun være nok så kvalificeret. Men ulighed og diskrimination gør alligevel, at hun alt for ofte ender i arbejdsløshed eller må tage til takke med et usikkert, dårligt lønnet arbejde, der hverken dækker hendes husleje eller giver håb om en god og tryg fremtid. Det gør et nyt partnerskab mellem ILO og Oxfam IBIS nu noget ved.

Alene i Mellemøsten og Nordafrika anslås der at være 123 millioner unge mænd og kvinder, som må tage til takke med såkaldt uværdige job – job som giver ussel og uregelmæssig løn, hvor selve arbejdet er benhårdt eller ligefrem farligt, job uden kontrakt eller sygesikring.

For at styrke Oxfam IBIS’ indsats for at hjælpe disse unge til værdig beskæftigelse og indflydelse har vi netop indgået et samarbejde med det nyetablerede Decent Jobs Secretariat, som er et globalt initiativ og netværk og en del af FN’s faglige organ ILO. Netværket samler en række organisationer, som arbejder for at styrke unges karriere- og jobmuligheder og tanken er, at man gennem vidensdeling og samarbejde kan fremme kampen for at sikre anstændige jobs til unge over hele verden.

Partnerne er fra mange forskellige sektorer og inkluderer repræsentanter fra regeringer, civilsamfund, FN, nonprofitorganisationer samt private aktører, der alle arbejder mod et mere fair og bæredygtigt arbejdsmarked for unge. Med over DKK 320 millioner skal det nye initiativ hjælpe godt 30 millioner unge i bæredygtigt arbejde.

Konkrete forpligtelser i partnerskabet

Oxfam har gennem partnerskabet bundet sig til en række konkrete mål.

  • Sammen med vores partnere skal Oxfam inden 2022 tilbyde mindst 10.000 unge relevante, faglige kompetencer.

  • Oxfam skal bidrage til opstarten af mere end 100 virksomheder, som skal være drevet og iværksat af unge.

  • Oxfam skal rådgive og bidrage med finansiel støtte til minimum 5000 iværksættere.

Vidensdeling og dialog mellem organisationer styrker indsatsen

Morten Gøbel Poulsen, der står i spidsen for Oxfams arbejde i regionen, er begejstret for det nye samarbejde med ILO og Decent Jobs for Youth-initiativet.

”For Oxfam IBIS er det en vigtig blåstempling og anerkendelse af det arbejde, vi laver under Dansk-Arabisk Partnerskabsprogram, som netop går ud på at skabe anstændigt arbejde for unge i Mellemøsten. Partnerskabet vil give os og vores lokale partnere adgang til nye værktøjer og information, samt adgang til et bredt netværk med aktører, der som os arbejder for at skabe anstændigt arbejde for unge," siger Morten Gøbel Poulsen, der leder Oxfam IBIS' arbejde i MENA.

Fakta

Over 270 millioner unge i Mellemøsten og Nordafrika er hverken under uddannelse eller i beskæftigelse, mens 123 millioner unge, der har et arbejde, forbliver i fattigdom grundet lave lønninger eller usikre kontrakter.
Oxfam IBIS er en del af Dansk-Arabisk Partnerskabsprogram og arbejder for at skabe indflydelse og beskæftigelse for unge gennem samarbejde med en række lokale organisationer i Marokko, Tunesien, Jordan og Egypten. Målet er at skabe bedre jobmuligheder til unge mænd og kvinder og give unge større indflydelse på deres eget liv og samfund gennem uddannelse i entreprenørskab og i kompetencer, som arbejdsmarkedet efterspørger. De unge, som projektet henvender sig til, er udsatte eller særligt hårdt ramt af fattigdom og diskrimination. Indtil videre har Oxfam og vores partnere bidraget til at få mere end 4.510 unge i arbejde og undervist mere end 12.000 unge kvinder og mænd i karrierefremmende aktiviteter.
Læs mere på oxfamibis.dk/dapp eller følg Decent Jobs for Youth