Forside / Nyheder / Liberias kvinder har akut brug for støtte på kampdagen
Artikel

Liberias kvinder har akut brug for støtte på kampdagen

07.03.2021

Af Rikke Hovn Poulsen

liberia-demo-foto-ahmedjallanzo-scanpix-680x453.jpg
Liberias kvindebevægelse har vind i sejlene i disse år - her ved en demonstration mod voldtægt i efteråret 2020
Foto : Ahmed Jallanzo/Scanpix

Kvindelig kandidat blev overfaldet og tvunget på flugt under valgkamp i Liberia. Mod alle odds vandt hun valget. Men nu anklager hendes modkandidat HENDE for at opildne til vold under valgkampen

Under den nyligt overståede valgkamp til Senatet i Liberia blev den kvindelige kandidat Botoe Kanneh tilbageholdt, tæsket og holdt fanget af de mandlige ledere i en landsby. Mange af hendes tilhængere blev også voldeligt tilbageholdt, og en kvinde blev voldtaget i politiets varetægt. Deres forbrydelse? At de som kvinder forsøgte at føre valgkamp i et ekstremt mandsdomineret samfund.

"Det er en fuldstændig vanvittig sag," fortæller Mmonbeydo Nadine Joah fra Oxfam Liberias partnerorganisation Orwoch, der kæmper for at få flere kvinder til at involvere sig i politik i Liberia, og blandt andet arbejder tæt sammen med Botoe Kanneh.

Efter tilfangetagelsen lykkedes det den forslåede Botoe Kanneh at flygte ud i bushen. To døgn senere mødte hun endelig mennesker, der hjalp og lånte hende en telefon. Hun ringede straks til Mmonbeydo og hendes kollegaer i Orwoch, der sprang ud i en bil, kørte afsted og fandt hende – og fik hende til behandling et sikkert sted.

Anklagen vendes på hovedet

Mod alle odds blev Botoe Kanneh valgt ind i Liberias Senat, som en ud af kun to kvinder og 28 mænd. Men for nyligt annoncerede hendes tabende modkandidat, at han hiver hende i retten; han anklager HENDE for at stå bag de voldelige episoder under valgkampen. Hun risikerer at miste sin plads i Senatet i Liberia, hvis ikke hun kan mobilisere et stærkt forsvar.

"Det må simpelthen ikke ske, og derfor sætter vi nu alt ind på at hjælpe hende," siger Mmonbeydo Nadine Joah fra Orwoch.

Og heldigvis er hun ikke den eneste, der er vred: Hele Liberias kvindebevægelse er i oprør over de åbenlyst vanvittige anklager. Det kan godt være, at de lever i et af de lande, hvor uligheden mellem mænd og kvinder er værst. Men der er grænser for, hvad de vil finde sig i, og sammen er de stærke!

I disse dage samler de derfor ind på et fiskemarked i hovedstaden Monrovia. På få dage har de samlet flere tusind dollars ind i et af verdens fattigste lande, så de nu kan starte Botoe Kannehs retssag op. Men de har akut brug for flere midler, og derfor har de nu rettet henvendelse til os i Danmark om at støtte op. Og derfor samler Oxfam IBIS i år ind til Botoe Kanneh og Orwoch på Kvindernes Internationale Kampdag 8. marts.

Afgørende sager for alle Liberias kvinder

Sideløbende hjælper Orwoch også en anden af Liberias stærke, kvindelige politikere, Edith Gongloe. Hun var tæt på at vinde senats-valget i et andet distrikt. Få tusind stemmer adskilte hende og en mandlig modkandidat. Der er åbenlyse beviser på valgsvindel. Men Edith Gongloe har ikke selv økonomisk mulighed for at køre sagen ved domstolene.

Hvis vi samler flere penge ind på Kvindernes Internationale kampdag, end de to kvinders retssager koster, går resten af beløbet til Orwoch’ arbejde med at få flere kvinder ind i politik. De er allerede i gang med at gøre klar til næste valg i 2023 – for det er et langt, sejt træk. Og det bliver hverken første eller sidste gang, at Liberia oplever sager som disse.

"Det er så helt afgørende for os at få flere kvinder som Botoe Kanneh ind i politik," siger Mmonbeydo Nadine Joah fra Orwoch.

De kvindelige politikere er nemlig bannerførere for alle kvinders rettigheder. Sidste år var det for eksempel dem, der sammen med civilsamfunds-organisationer som Orwoch sørgede for, at hustruvold blev forbudt ved lov. Og at voldtægt blev erklæret ’national emergency’ under corona-nedlukningen i efteråret. 
 
Hvis du vil støtte Liberias kvindelige politikere i deres akutte kamp kan du sende en sms med teksten FORSVAR til 1220 (29 kr.) eller ADVOKAT til 1220 (150 kr.). Eller støt med Mobilepay eller Dankort her.
 
Glædelig kampdag!