Så lettede GUSTU!

09. apr 2013
Af
Stephan Gamillscheg

Torsdag den 4. april blev restaurant GUSTU indviet med en festlig cocktail-reception. Det var en fantastisk aften, der markerede forløsningen for Oxfam IBIS’ og Claus Meyers bestræbelser på at skabe en gourmetrestaurant i La Paz, der både skal fungere som madskole for marginaliserede unge og som flagskib for den gastronomiske bevægelse i Bolivia.

To års hårdt arbejde kom torsdag aften til et foreløbigt klimaks, da restaurant GUSTU åbnede dørene for første gang. Det er Oxfam IBIS og Claus Meyer, der i samarbejde står bag restauranten med tilhørende madskole, og derfor var Claus Meyer og Oxfam IBIS’ generalsekretær Vagn Berthelsen begge rejst til La Paz for at tage del i begivenheden.

Daniela Alarcón og Lizeth Quiroga tog imod gæsterne med søde smil, og bag baren stod de noget mere cool unge fyre Danny Garcia og ’Coco’ og shakede cocktails, så overarmene svulmede. Med over 150 gæster var baren rødglødede, for der skulle langes mange velmixede drinks over disken - alle baseret på den frugtige druebaserede nationalspiritus Singani.

Hele dagen havde madskoleeleverne pudset og skrubbet og gjort klar, og GUSTU fremstod strålende og funklende og var blændende smuk med sine store totempæle i indgangen, en mindre stjernehimmel af glødepærer i loftet, grå granit på væggene og håndlavede, farvede lamper og puder i ægte boliviansk stil. Mere end 150 personer deltog i receptionen, og snakken gik om det gode madskoleprojekt og forventningerne til de nye spændende retter lavet udelukkende på bolivianske råvarer.

Stor opbakning til projektet

Der var mange VIP’s blandt de fremmødte, herunder fremtrædende erhvervsfolk, kulturministeren, ambassadører og direktører for de største medier. Også borgmesteren af La Paz mødte op trods en slem forkølelse og gav en stor håndsrækning:
”Vi er sammen om dette projekt, som gør mig både glad og stolt. Vi er nu nået så langt, at I har åbnet en madskole og en restaurant med et kæmpe potentiale. Jeg glæder mig til det videre samarbejde, der også kan blive til gavn for både restaurationsbranchen, bonden på landet og turismen,” sagde han.

Oxfam IBIS’ generalsekretær Vagn Berthelsen holdt ligesom Claus Meyer sin tale på spansk, men de største klapsalver og tilråb modtog den unge madskoleelev Mauricio Zarate.
”At komme ind på madskolen er det bedste, der er sket i mit liv. At være med i første række til at udvikle det bolivianske køkken gør mig stolt af at være bolivianer,” sagde han og hele salen hujede og klappede.

Madskoleeleverne struttede af selvtillid

Eleverne så godt ud i deres splinternye uniformer og strøg rundt på gulvet med lækkerbidskener, vine og cocktails. De var glade og spændte.
”Det er det her øjeblik, vi har ventet på. Vi vil gøre alt for at vise, hvad vi har lært,” sagde Daniela Alarcón, og selv om denne aften kunne opfattes som en slags eksamen for eleverne, virkede hun og de andre mindre nervøse, end de har været tidligere. Som om den smukke restaurant gav dem selvtillid, nu var de på hjemmebane.

Med indvielsen er restaurant GUSTU efter to års tilløb endelig lettet. Det bliver sin sag at leve op til de store forventninger, som den massive presseomtale vidner om. Eleverne kommer nu til at indgå i restaurantens daglige drift og modtager løbende praktisk og teoretisk undervisning. De første bordreservationer er allerede i hus og der kan bestilles bord fra og med 18. april.

Fakta

Restaurant GUSTU

  • Priserne for en hovedret starter ved ca. 40 kroner. En treretters menu med vinmenu koster ca. 220 kr.
  • Den store tasting menu med cocktails, snacks, 15 retter, vine og kaffe koster ca. 750 kr.
  • Restauranten har åbent tirsdag til søndag. Kapaciteten er 115 personer
  • Booking kan ske via email på: booking@restaurantgustu.com

Madskolen

Madskolen og restauranten er startet af Oxfam IBIS og Claus Meyer med det formål at skabe beskæftigelse for marginaliserede unge og revitalisere den bolivianske madkultur med fokus på oprindelige folks mad og kultur.