Motionér for Sydsudans børn

06. sep 2011
Af
Ane Lützhøft

Når landets skoler 14. oktober afholder Skolernes Motionsdag, er der igen i år en ekstra grund til at få sved på panden. Dagens fysiske udskejelser behøver nemlig ikke kun komme skoleleverne i Danmark til gode. De ømme muskler kan også gavne Sydsudans børn.

Gennem IBIS’ kampagne Motionér for Verdens Børn har alle landets skoler mulighed for at samle penge ind til et uddannelsesprojekt i Sydsudan gennem deres anstrengelser på den årlige Skolernes Motionsdag 14. oktober.

Sport på skemaet

Uddannelsessystemet i Sydsudan er i skidt forfatning efter 22 års borgerkrig, og antallet af børn og unge i skole er blandt verdens laveste. IBIS kører et skoleprojekt i landet, hvor de tilknyttede børn ofte kommer fra skrøbelige familier, er flygtninge eller har krigstraumer.

Deres skolegang er blevet afbrudt eller aldrig kommet i gang på grund af krigen. IBIS tilbyder dem særlige hurtig-klasser, hvor de kommer igennem otte års pensum på fire år.

Projektet i Sydsudan er inspireret af den store succes, IBIS har haft med at lave fodboldaktiviteter i Ghana.

”Sport er vigtigt, når vi taler kvalitetsuddannelse, som er udgangspunktet for vores arbejde i skolerne. Når eleverne får lov at lege og spille fodbold, styrker de ikke kun deres koncentration og øje-hånd-koordination, de lærer også at tage initiativ og samarbejde,” siger Eric Kavaarpou, der er koordinator på IBIS’ skoleprojekt i Ghana.

Der er altså en meningsfuld sammenhæng mellem de danske elevers motionsdag og skoleprojektet i Sydsudan.

Det er nemt at være med

De danske elever kan lave sponsorkontrakter med eksempelvis forældre, naboer eller lokale virksomheder, der donerer et beløb for hver kilometer eller aktivitet, eleven gennemfører på dagen. De indsamlede penge går til at støtte uddannelsesprojektet, og som en ekstra gulerod vil den skole, der indsamler flest penge pr. deltager, vinde en oplevelsespræmie.

Forældrebreve, sponsorkontrakter og flotte diplomer ligger klar til print på IBIS’ hjemmeside, så alle skoler nemt og hurtigt kan støtte den gode sag i forbindelse med motionsdagen.

Fakta

IBIS har siden 2007 arbejdet på uddannelsesprojekter i Sydsudan med særlig fokuspå børn og unge mellem 12-18 år.

Motionér for Verdens Børn går hvert år til et af IBIS' skoleprojekter, der blandt andet bruger fysisk aktivitet i undervisningen. Sidste år gik pengene til skolefodboldprojektet i Ghana.