Et år efter Lux leaks er verden stadig den samme

02. nov 2015
Af
Stine Bang

Et år efter LuxLeaks har de fleste EU-lande stadig ikke fundet ud af at dæmme op mod virksomheders aggressive skatteplanlægning.

En ny rapport viser, at de fleste EU-medlemsstater stadig giver multinationale selskaber og velhavende enkeltpersoner gode muligheder for at undgå skatter og skjule penge. Dette har mange negative konsekvenser for borgerne i verdens fattigste lande, såvel som i EU. 

Læs et resumé af rapporten her

Et år efter at "Lux Leaks"-skandalen afslørede det chokerende omfang af selskabers skatteundgåelse, samt den centrale rolle, EU-lande spiller i problemet, fastslår en ny rapport, at de fleste EU-lande fortsætter med at opretholde hemmelighedsfulde skattesystemer, der er fyldt med smuthuller, som virksomheder og enkeltpersoner kan bruge til at skjule penge. 

Fifty Shades of Tax Dodging undersøger EU’s rolle i den globale skattekrise og hvorvidt 15 EU-lande har taget de nødvendige kritiske skridt for at hjælpe til med at gøre en ende på skattefusk. Den undersøger også politikken i EU-landene i forhold til udviklingslandene. 

Den konstaterer at: 

  • Et stigende antal EU-regeringer presser på for at holde det hemmeligt, hvor multinationale selskaber driver forretning, og hvad de betaler i skat. Selv Frankrig, som engang forlangte offentlig adgang til oplysninger om, hvad multinationale selskaber betaler i skat, går nu i den modsatte retning. 
  • En række lande tilbyder stadig en bred vifte af muligheder for at skjule ejerskab af selskaber og for hvidvaskning af penge. Luxembourg og Tyskland er de værste syndere. 
  • Dette står i skarp kontrast til Danmark og Slovenien, der er ved at indføre offentlige registre over selskabers ejerskab. 
  • Spanien er fortsat langt den mest aggressive skatteaftaleforhandler, og har formået at sænke udviklingslandenes skattesatser med gennemsnitligt 5,4 procentpoint gennem sine skatteaftaler med udviklingslandene. 
  • Mere end 100 udviklingslande er stadig udelukket fra beslutningsprocesserne når de globale skatteregler bliver besluttet. Storbritannien og Frankrig spillede afgørende roller i blokeringen af udviklingslandenes krav om en plads ved bordet ved dette års topmøde om finansiering af udvikling, som FN afholdt. 

Lars Koch, politik- og kampagnechef i Oxfam IBIS, siger: "De europæiske borgere har nu ventet et år på at EU tager sig sammen og sætter en stopper for et system, der tillod hundredvis af multinationale selskaber at undgå afgifter. I stedet er nye smuthuller opstået, selv om nogle få er blevet lukket. Denne rapport viser, hvor utilstrækkelig reaktionen har været indtil nu: det er klart, at i EU er det business as usual for multinationale selskaber, der ønsker at omgå reglerne for at sænke deres skatteregninger. Det faktum, at EU har undladt at stoppe selskabers skattefusk og ikke har sikret gennemsigtighed, har alvorlige negative konsekvenser for borgerne i verdens fattigste lande, såvel som i  EU."  

Læs hele rapporten her

Rapportens anbefalinger omfatter at EU-medlemsstater og institutioner bør: 

  • Sørge for gennemsigtighed, herunder ved at lade borgerne få adgang til oplysninger om, hvor multinationale selskaber tjener deres penge, og hvor meget skat de betaler. 
  • Demontere hemmelighedsstrukturer, der tillader anonymt ejerskab af selskaber og giver muligheder for hvidvaskning af penge. 
  • Give udviklingslandene en plads ved bordet, når der forhandles globale skattestandarder, og afstå fra at sænke deres skattesatser gennem dobbeltbeskatningsaftaler. 
  • Fjerne smuthuller, der tillader multinationale selskaber at sænke deres skattesatser til ekstremt lave niveauer, og ikke skabe nye smuthuller. 
  • Skabe reelle muligheder for udviklingslandene til at modtage oplysninger fra EU-regeringerne om de skatteundgående aktører, der bruger EU som et sted til at skjule penge fra skatteunddragelse.