Forside / Nyheder / 8 sejre i kampen mod skattely
Artikel

8 sejre i kampen mod skattely

24.06.2016

Af Marie Hovgaard Bennedsen

Lars Koch overrækker globus med skattely til daværende skatteminister Holger K. Nielsen.
Lars Koch overrækker globus med skattely til daværende skatteminister Holger K. Nielsen.
Foto : Oxfam IBIS

Med forårets læk fra Panama kom skattely igen på alles læber. Oxfam Danmark har været en del af kampen mod skattely siden 2008. Her er 8 store sejre på vejen mod at gøre kampen mod skattely til en folkesag.

I dag ligger kampen mod skattely og kapitalflugt højt på dagsordenen i Danmark og i verden. Sådan har det ikke altid været. Vi skal ikke mange år tilbage, før skattely var et ukendt fænomen – både i Oxfam Danmark og i den brede danske offentlighed.

1. En ny mærkesag opstår

Det hele starter en november-tirsdag i 2008, da Lars Koch, nu international chef i Oxfam Danmark, falder over en rapport fra Eurodad – en europæisk NGO-sammenslutning om gæld og udvikling – om den såkaldte kapitalflugt fra Afrika. Rapporten tydeliggør, hvor mange penge, der forsvinder ud af Afrika hvert år til skattely, og bliver en øjenåbner for IBIS. Kort efter skriver vi analysen Massiv Kapitalflugt i Udviklingslandene – den første rapport om det, der hurtigt bliver en af vores mærkesager.

2. Vi får skattely er på dagsordenen i Sierra Leone

Derefter går vi hurtigt i gang med konkret at løse problemet.  Det fører til en række aktiviteter, først i Afrika og senere i Latinamerika, hvor vi arbejder for at skattepenge fra landenes naturressourcer bruges gennemsigtigt og fornuftigt. Vi ved nu, at det arbejde ikke har været forgæves – det har skabt flere positive resultater. Af særlig betydning er rapporten ’Not Sharing the Loot’, som IBIS i 2011 udgav i samarbejde med blandt andre DanWatch.

Rapporten beskriver, hvordan sierraleonere mister millioner af dollars i skatteindtægter fra landets diamantminer. Rapporten bliver i tre år ved at være på agendaen i landets parlament. Og den fører til en lov om øget beskatning af diamantsektoren.

3. Danske politikere får øjnene op

I begyndelsen er det en udfordring at overbevise politikerne om sammenhængen mellem skattely, kapitalflugt og fattigdom i udviklingslande. Men da IBIS begynder at fokusere på skattely i kommunikations- og kampagnearbejdet i Danmark, rykker det noget.

For eksempel fører en dialog mellem Oxfam Danmark og VK-regeringens udviklingsminister Søren Pind og skatteminister Troels Lund Poulsen til, at de to politikere i februar 2011 lancerer et nyt initiativ i Politiken, der skal styrke skattesystemer i afrikanske lande. Et initiativ, der følger et af de forslag, som vi har presset på for.

4. Kapitalflugten og Stealing Africa

I 2012 er vi i kontakt med den prisvindende dokumentarfilmsinstruktør Christoffer Guldbrandsen, hvor vi introducerer ideen om at lave en film om kapitalflugten fra udviklingslandene. Det resulterer i dokumentarfilmen Stealing Africa, hvor omdrejningspunktet er Mopani-minen i Zambia – en kobbermine, som vi har sat Christoffer Guldbrandsen på sporet af. Med filmen fører en massiv deltagelse og omtale af vores arbejde for at lukke skattely i flere danske medier.

Samtidig med premieren på Stealing Africa i november 2012 lancerer vi Kapitalflugten – den første af en lang række kampagner om skattely, der engagerer danskerne i kampen mod skattely og lægger et pres på politikere. Kampagnen bliver senere kåret som årets NGO-kampagne af brancheorganisationen ISOBRO.

5. Vi sætter dagsorden for statsministeren

I maj 2013 lykkes det os at få Deadline på DR2 til at diskutere skattely, og vi er med til at sætte dagsorden for programmet; nemlig behovet for at sortliste virksomheder, der fusker med skat, samt behovet for at daværende statsminister Helle Thorning-Schmidt træder i karakter og udtaler sig om emnet. Tre dage senere udtaler statsministeren, at skattely bør sortlistes – et resultat af flere måneders lobbyarbejde og pres fra Oxfam Danmark.

6. Afsløring af Goldman Sachs

Med hjælp fra en journalist afslører vi i januar 2014, at den multinationale investeringsbank Goldman Sachs har penge i skattely. IBIS videregiver efterfølgende kortlægningen til en række politikere og DR, der bringer sagen til offentligheden. Afsløringen medfører en massiv mediestorm og folkelig protest mod salget af DONG til Goldman Sachs – noget der vidner om en stigende modstand til brug af skattely blandt den danske befolkning.

7. Even it up – koblingen af ulighed og skattely

Januar 2016 markerer et nyt kapitel i IBIS’ kamp mod skattely med lanceringen af Sæt en stopper for skattely – den danske del af Oxfams globale Even it up-kampagne om stigende ulighed og brug af skattely. Budskabet om at verdens 62 rigeste i dag ejer det samme som verdens fattigste halvdel er gået verden rundt, og er blevet citeret af flere politikere og i forskellige medier. I dag har over 18.000 danskere skrevet under på kampagnens brev til Lars Løkke Rasmussen – og du kan stadig nu det.

8. Det folkelige gennembrud

I april 2016 viser DR1 dokumentaren Det Store Skattelæk, hvor Lars Koch atter er med som skatteekspert. Dokumentaren afslører, hvordan virksomheder, advokatfirmaer og banker har specialiseret sig i at hjælpe superrige mennesker og store selskaber med at omgå skat. Omdrejningspunktet for dokumentaren er den internationale lækage af dokumenter, også kaldet PanamaPapers.

Sagen har skabt massiv national og international opmærksomhed omkring skattely, og IBIS figurerer i løbet af april i mere end hundrede medieindslag. Med lækagen er debatten om skattely på mange måder blevet folkeligt anerkendt og sagen har medført en øget opbakning fra befolkningen om at bekæmpe problematikken.

9. En global bevægelse mod skattely…?

I foråret 2016 blev IBIS optaget som det 18. medlem af Oxfam. Oxfam er verdenskendt for sit arbejde for at sætte en stopper for ekstrem ulighed og skattely.

Selvom der er sket meget fra nørdet udviklingspolitisk område til folkesag er der stadig store slag, der skal kæmpes, før vi har en verden, hvor alle betaler deres fair andel af skatten i de lande, hvor pengene er tjent. Derfor er der er ingen tvivl om, at vi i de kommende år vil arbejde endnu tættere sammen i vores globale netværk for at skabe en global bevægelse af mennesker, der vil sætte en stopper for skattely og verdens stigende ulighed.

Læs mere i artiklen Vi intensiverer kampen mod skattely