Forside / Vores arbejde / Lande / Palæstina / Fakta om Israel- og Palæstina-konflikten

Fakta om Israel- og Palæstina-konflikten

Muna ordner vasketøj ved siden af sit telt i Al Mawasi (Palæstina).
Muna ordner vasketøj ved siden af sit telt i Al Mawasi (Palæstina).
Foto : Alef Multimedia/ Oxfam

Fakta om Palæstina

For at forstå Israel- og Palæstina-konflikten, er det godt at kende til disse fem fakta om Palæstina.

  1. Palæstina er placeret i det vestlige Mellemøsten ved Middelhavets østlige kyst.

  2. Israel- og Palæstina-konflikten har stået på siden oprettelsen af staten Israel i 1948, hvor en stor del af den palæstinensiske befolkning blev fordrevet.

  3. I 1967 bliver Vestbredden, Gazastriben og Østjerusalem besat af Israel og kaldes i dag ’det besatte palæstinensiske område’.

  4. Gazastriben er et område ved Middelhavet på størrelse med Langeland. Området er underlagt en blokade og gentagne militære konflikter.

  5. Israel- og Palæstina-konflikten har ført til, at mange palæstinensere er blevet fordrevet fra deres hjem og lever som flygtninge i dag, både inden for Palæstina og i andre lande i Mellemøsten og verden.

Hvad er Palæstina?

Udover ovenstående info om Palæstina, er det korte svar, at Palæstina er et besat landområde i Mellemøsten, som består af Østjerusalem, Gazastriben og Vestbredden.

Info om Gaza

Over 80 % af befolkningen i Gazastriben lever under fattigdomsgrænsen, den gennemsnitlige arbejdsløshed nærmer sig 50 %, og på grund af den israelske blokade, er det vanskeligt at etablere virksomheder og arbejdspladser. Adgang til handelsmarkeder, og til at bevæge sig ud og ind af Gaza, er underlagt særdeles omfattende restriktioner.

Blokaden indebærer også, at genopbygning af beboelse, skoler og sundhedsklinikker, efter flere store Israelske krige og bombardementer, har været særdeles vanskelig at gennemføre.

Som et resultat af blokaden er Gaza udfordret af en miljøkrise, hvor det stærkt forurenede grundvandsspejl er hævet til jordoverfladen på grund af indsivende havvand. Det gør grundvandet uegnet som drikkevand og til brug i madlavning og landbrug.

Oxfam Danmarks arbejde i Palæstina

Hvad er Palæstina? Udover vores svar her, så er Gaza i Palæstina centrum for én af de værste humanitære kriser i nyere tid, som et resultat af Israels krigsføring. En humanitær katastrofe.

Oxfam Danmark har arbejdet i de besatte palæstinensiske områder siden 1950’erne og har kontor i Østjerusalem, Gaza og område C på Vestbredden, hvor Israel har fuldt militær og civil kontrol.

Vores hovedfokus er at forsøge at forbedre livet for undertrykte palæstinenserne, som bor i Gaza, Vestbredden og Jerusalem. Vi hjælper de mest sårbare med indkomstgenerende projekter og humanitær støtte.

Gennem lokale partnerorganisationer støtter vi bl.a. unge palæstinensere med erhvervsfaglig træning eller uddannelse, så de kan få arbejde og forsørge sig selv. I Gaza sørger vi for nødhjælp, f.eks. rent drikkevand, genopbygger ødelagte vandsystemer og forbedrer sanitære faciliteter.

Derudover hjælper vi også med det helt basale, som at uddele mad, hygiejnesæt og kontanter.

Fakta er, at palæstinensere lever i ekstrem fattigdom og udsigten til en lysere fremtid, er begrænset på grund af den israelske besættelse. Derfor arbejder vi også for at hjælpe unge palæstinensere til at forsvare deres rettigheder.

Derfor prioriterer vi, i Oxfam Danmark, at hjælpe de unge med at komme i gang med en erhvervsfaglig træning eller uddannelse. Uden adgang til job, er det umuligt for de unge at bygge en fremtid - og blive medborgere, som kan kæmpe for dem selv og deres menneskerettigheder.

Få mere info om vores arbejde i Palæstina

De bombede bygninger af et israelsk luftangreb på Rafah, der fandt sted i midten af februar 2024. Et kraftigt angreb af det israelske militær, hvor omkring 100 palæstinensere blev dræbt på én nat, kun i Rafah.
De bombede bygninger af et israelsk luftangreb på Rafah, der fandt sted i midten af februar 2024. Et kraftigt angreb af det israelske militær, hvor omkring 100 palæstinensere blev dræbt på én nat, kun i Rafah.
Foto : Alef Multimedia/ Oxfam

Fakta om Gaza

  • Gaza har 2,3 millioner indbyggere og er på størrelse med Langeland. Dog er befolkningstætheden 149 gange større med 6.507 personer/km2. Langeland har til sammenligning 43,8 personer/km2.
  • Halvdelen af Gazas befolkning er under 18 år, hvilket gør, at Gaza er ét af de tættest befolkede områder på jorden, med den yngste befolkning på verdensplan.
  • Ca. 7920 palæstinensere sidder i dag ulovligt fængslet eller tilbageholdt. Mange hundrede er børn helt ned til 13 år. Amnesty har de sidste fire årtier dokumenteret udbredt tortur, ydmygelser og dødsfald blandt de palæstinensiske fanger. (Sidst redigeret d. 22-04-2024)
  • Det daglige dødstal i Gaza er højere end i nogen anden større konflikt i det 21. århundrede.
  • Gaza har været underlagt en Israelsk blokade i 16 år, hvor Israel har fuld kontrol over: Hav og luftrummet, tilgang til vand og el samt grænseovergangene med passage af mennesker og varer.

Fakta om Vestbredden

  • Israel styrer Palæstinas besatte områder via et såkaldt farvekodet ID-system, som dikterer de tilladelser og den frihed som palæstinenserne har gennem livet. Hvis du f.eks. bor på Vestbredden, kan du kun udrejse via den israelsk-kontrollerede grænse til Jordan.
  • Efter Seksdageskrigen i 1967 blev Vestbredden besat af Israel sammen med Østjerusalem, Gazastriben, Golanhøjderne og Sinaihalvøen. Siden da har millioner af palæstinensere på Vestbredden levet under undertrykkelse, manglende rettigheder, vold og tab af jord og hjem.
  • I 1995 blev Vestbredden opdelt i tre områder: A, B og C. I område A er 18 % under palæstinensisk kontrol, i område B er 22 % under israelsk militærkontrol, og i område C er 60 % under fuld israelsk kontrol. Område C er det mest konfliktfyldte område i dag.
  • 70 % af området er domineret af israelske bosættelser. To tredjedele af palæstinensisk landbrugsjord på Vestbredden er under strenge restriktioner fra Israel, hvor palæstinenserne ikke har fri bevægelighed. (Sidst redigeret d. 22-04-2024)
  • Vestbredden har 2,8 millioner palæstinensere og 500.000 israelske bosættere. Bosætterne er ulovlige under international lov.

Fakta om Østjerusalem

  • Østjerusalem er en integreret del af Vestbredden. Byen Jerusalem er delt i to, hvor den østlige del tilhører palæstinenserne.
  • Israel betragter hele byen som sin hovedstad, men denne påstand er ikke anerkendt internationalt (med undtagelse af nogle få lande, inklusivt USA).
  • I Østjerusalem, driver israelske bosættere de arabiske indbyggere ud og beslaglægger deres hjem.

Støt vores arbejde med Israel- og Palæstina-konflikten

Én ud af tre palæstinensere lever i fattigdom, og udsigten til en sikker og anstændig fremtid er stærkt begrænset på grund af den israelske besættelse. Vores arbejde i Palæstina fokuserer i høj grad på de unges behov, og vi arbejder på, at skabe de byggesten, som kan hjælpe dem med at forme deres fremtid.

Næsten halvdelen af den palæstinensiske befolkning er afhængig af nødhjælp, og knap to millioner mennesker er lige nu fanget i Gaza, med ringe adgang til helt basale behov og økonomiske muligheder.

Vil du vide mere om vores holdning til Israel- og Palæstina-konflikten? Læs med her

Sidst redigeret d. 22-04-2024

20231016-101920-6-2835x1890ma_gazacity.jpg
Send nødhjælp til familier i Gaza
Den voldelige eskalering af konflikten i Israel og Palæstina har efterladt civilbefolkningen i en desperat og umenneskelig situation uden mad, vand og tag over hovedet – og ingen steder at flygte hen. Vi kæmper for at konflikten bliver løst, og vi opfordrer til varig våbenhvile NU.
Støt nu