Forside / Nyheder / Whistleblowere skal beskyttes, ikke fængsles
Artikel

Whistleblowere skal beskyttes, ikke fængsles

17.02.2017

Af Astrid Melchior Olesen

Aktivisternes budskab var klart: Vi skal straffe dem, der snyder i skat - ikke dem, der afslører snyderiet.
Aktivisternes budskab var klart: Vi skal straffe dem, der snyder i skat - ikke dem, der afslører snyderiet.
Foto : Astrid Melchior Olesen

Oxfam Danmark var i Luxembourg sammen med aktivister fra hele Europa for at demonstrere, da appelsagen mod whisteblowerne fra LuxLeaks-sagen gik i gang.

”What do we want? Tax justice!” Omkring 200 aktivister og et mindre hav af journalister trodsede kulden og mødte frem på pladsen foran retten i Luxembourg, da appelsagen mod de tre whistleblowere fra LuxLeaks-sagen gik i gang. Så da de anklagede ankom til pladsen, blev de mødt af en hel korridor af støtter. Imens de bevægede sig gennem folkemængden, blev der sunget takkesange på både fransk og engelsk.

Mange havde bannere og skilte med for at sige tak til journalisten Edouard Perrin og de to tidligere ansatte i revisionsfirmaet PricewaterhouseCoopers, Antoine Deltour og Raphaël Halet. Det var dem, der tilbage i 2014 stod bag det enorme skattelæk, der hurtigt blev kendt som LuxLeaks.

Sammen offentliggjorde de en lang række dokumenter, der afslørede hemmelige skatteaftaler mellem Luxembourg og mere end 340 multinationale selskaber. I flere tilfælde betalte selskaberne helt ned til en procent i skat. Alligevel er der ingen af bagmændene – hverken virksomheder, politikere eller embedsmænd – som endnu er blevet straffet. Men i sommeren 2016 blev Deltour og Halet idømt betingede fængselsdomme og bøder, mens journalisten Perrin gik fri. Staten Luxembourg ankede afgørelsen, det samme gjorde Deltour og Halet. Og derfor er de nu alle tilbage i retten.

”Det er helt grotesk, at de mennesker, der afslører store selskabers skattefiduser, skal straffes. Skatteaftalerne burde jo slet ikke have været holdt hemmelige til at begynde med. Vi skal kæmpe for, at whistleblowere får en bedre beskyttelse, og derfor var vi også med i demonstrationen,” siger Oxfam Danmarks internationale chef, Lars Koch.

Undervurder ikke folkets stemme

Blandt demonstranterne var Alia Nastari, der er frivillig i vores italienske søsterorganisation Oxfam Italia. Efter hendes mening er det afgørende, at der møder aktivister op for at demonstrere på sådan en dag:
”Det at samles på en plads og demonstrere for solidaritet er ikke noget, der hører fortiden til. Det er en meget effektiv måde at gøre folk opmærksomme på, hvad der sker, og udveksle idéer og erfaringer. Vi har fået masser af mediedækning af denne demonstration,” fortæller hun.

Alia Nastari er selv tidligere ansat i L’Oréal, der netop er et af de selskaber, som LuxLeaks afslørede i at have hemmelige skatteaftaler med Luxembourg. Men på et tidspunkt gik det op for Alia, at hendes værdier ikke stemte overens med selskabets. Hun besluttede sig derfor for at forlade sin stilling og i stedet søge arbejde i ngo-branchen. I Luxembourg var hun med som aktivist, fordi hun kunne mærke, at det gjorde en forskel:
”Vi undervurderer nogle gange vores indflydelse som europæiske borgere. Men når vi står sammen og taler med en fælles stemme, er vi stærke. Takket været de ngo’er, der indtil nu har støttet whistleblowerne, har Europa-Parlamentet nu etableret en komité for skatteafgørelser og ugyldiggjort nogle af selskabernes hemmelige aftaler. Der sker faktisk rigtig meget på det her område!” understreger hun.

Oxfam Danmark vil fortsat støtte op om whistlebloweres ret til beskyttelse. Og vi kæmper på mange forskellige fronter for, at de store multinationale selskaber skal betale deres skat og dermed bidrage til fællesskabet.

Sådan bekæmper Oxfam Danmark skattely

Lobbyarbejde: Vi taler med politikere på Christiansborg og i Europa-Parlamentet for at presse på for ny lovgivning – for eksempel er vi i dialog om nye regler for gennemsigtighed i selskabernes skattebetalinger.

Medier: Vi er aktive i medierne, når det handler om skat, for at oplyse og påvirke folk til at tage stilling.

Research: Vi giver input til Oxfams undersøgelser, så det danske perspektiv kommer med. Rapporterne bruger vi som argumentation. Eksempelvis udgav vi rapporten Tax Battles i 2016, der kortlægger verdens 15 værste skattely. Den blev omtalt bredt i Europa og bruges nu til at overbevise europaparlamentarikere, der arbejder på en sortlistning af skattely.

Kampagner: Oxfam Danmark fører kampagner, arrangerer debatmøder og laver underskriftsindsamlinger for at oplyse og engagere danskerne.