Forside / Nyheder / Virksomheder, der tager ansvar
Artikel

Virksomheder, der tager ansvar

11.01.2017

Den tidligere børnearbejder, Samuel Asare, er 18 år og går nu i skole på grund af Oxfam IBIS' projektsamarbejde med Toms Chokolade i Ghana.
Den tidligere børnearbejder, Samuel Asare, er 18 år og går nu i skole på grund af Oxfam Danmarks projektsamarbejde med Toms Chokolade i Ghana.
Foto : Bertil Suadicani

Sammen med erhvervslivet opbygger vi stærke partnerskaber i de lokalsamfund, hvor virksomhederne er til stede. På den måde er de med til at sikre innovative løsninger, gode skoler og job for verdens fattigste

Det er slut med at arbejde i marken

Han ser ikke ud til at passe ind under den lille skrivepult med sine lange lemmer. Men den tidligere børnearbejder Samuel Asare har det godt i skolen, selvom han er flere år ældre og et helt hoved højere end sine klassekammerater.

Den 18-årige unge mand er nemlig meget bevidst om, hvorfor han er her:

”I en moderne verden skal man have en uddannelse for at blive til noget. Jeg kunne se, at de andre på min alder kunne tale engelsk og meget andet, fordi de havde gået i skole. Det ville jeg også gerne lære,” fortæller han.

TOMS

I Ghana har vi netop afsluttet et treårigt samarbejde med Toms Chokolade om at bekæmpe børnearbejde og skabe en bæredygtig chokoladeproduktion. Bønder i 30 lokalsamfund har lært, hvordan de får mere ud af deres landbrug. Og så har vi støttet dem i at udrydde børnearbejde – for eksempel får de lokale i dag en højere pris for deres kakao, hvis børnene kommer i skole.

Kvaliteten i undervisningen på de lokale skoler er forbedret, og forældrene er blevet engagerede i at bekæmpe børnearbejde i lokalsamfundet. Og det har virket: Andelen af børnearbejdere er faldet fra 9,8 procent i 2013 til 1,5 procent i slutningen af 2015.

Faktisk startede Samuel i skole flere gange i løbet af sin barndom, men hver gang droppede han ud.

”Om formiddagen sled jeg i kakao- plantagen, og om efter middagen derhjemme. Jeg var altid udmattet, og min krop gjorde ondt. Derfor fik jeg aldrig lavet mine lektier,” forklarer han.

Forrige år blev Samuels far kontaktet af det lokale råd for børns beskyttelse, der er oprettet som en del af det projekt, som Toms Chokolade støtter i Ghana.

Rådet er sammensat af engagerede borgere - forældre og lærere, der oplyser lokalsamfundet om, hvor vigtig skolen er. De fik overbevist Samuels far om, at han var nødt til at prioritere sønnens skolegang.

”Det bedste i skolen er, når jeg ser, hvor glade mine kammerater er, når de leger. Det værste er, når jeg skal hjælpe med at skære græsset ned. Det minder mig om tiden i markerne,” fortæller Samuel Asare.