Forside / Nyheder / Vi skal forbedre politisk kontrol og gennemsigtighed med dansk våbeneksport
Artikel

Vi skal forbedre politisk kontrol og gennemsigtighed med dansk våbeneksport

12.06.2020

thumbnail-pablo-tosco-oxfam-4-0.jpg

Når Jeppe Koefod (S) og Simon Kollerup (S) i dag skal i samråd om Termas tilladelse til at eksportere og vedligeholde radarsystemer i De Forende Arabiske Emirater, viser det, at det danske system for våbeneksport ikke fungerer optimalt, skriver kommunikationschef i Oxfam Danmark Per Bjerre.

Fredag kl. 12 skal Udenrigsminister Jeppe Kofod (S) og Erhvervsminister Simon Kollerup (S) svare på, hvordan danske myndigheder kan give den danske virksomhed Terma tilladelse til at eksportere og vedligeholde radarsystemer på et krigsskib fra De Forenede Arabiske Emirater, når det siden 2018 har været ulovligt at eksportere militært udstyr til landet?

Våbenembargoen blev netop indført, fordi Emiraterne, sammen med Saudi-Arabien, er medskyldig i en af verdens værste humanitære kriser i Yemen, der siden 2018 kun har udviklet sig til det værre.

Paradokset bliver kun større af, at Termas radersystem sidder på et krigsskib, der blokerer for nødhjælp til Yemen og deres ekstremt udsatte civilbefolkning, som Danmark ellers selv støtter med humanitær bistand og projekter, der skal bidrage til fred i landet.

Samrådet, som Enhedslisten og SF har efterspurgt, er en direkte konsekvens af det undersøgende medie Danwatchs afsløringer om Termas samarbejde med det emiratiske regime. Et land, der er notorisk kendt for at krænke menneskerettigheder og undertrykke sin befolkning.

Sagens groteske kerne er Erhvervsstyrelsens hidtidige vurdering, der fastslår, at Termas eksport af radarudstyr til krigsskibe ikke krævede en eksporttilladelse. Embedsfolk har vurderet, at der er tale om 'civilt udstyr'. Dermed er den foreløbige fortolkning, at Terma ikke har overtrådt eksportforbuddet fra 2018. Og er ydermere et åbenlyst eksempel på et større problem: At det danske system for våbeneksport-tilladelser ikke fungerer optimalt.

Derfor bør samrådet lede til særligt to ting:

For det første skal det garanteres politisk, at det gældende eksportforbud håndhæves strengt fremadrettet. For det andet er samrådet en kærkommen anledning til at se nærmere på, hvordan både gennemsigtighed og politisk kontrol med dansk våbeneksport kan forbedres.

Et oplagt tiltag er, at danske virksomheder skal kunne dokumentere, hvem slutbrugeren af deres produkter er. Og så bør Danmark indføre en positiv liste over lande, der lovligt kan indkøbe materiel til våben i Danmark. En liste, som løbende skal tage højde for ændringer i det politiske landskab og konfliktmønstre.

Danmark skal fortsat være et land, der værner om menneskerettigheder og demokrati. Et led i denne indsats er at få stoppet autoritære regimers adgang til våben, våbendele og produkter, der kan bruges til at undertrykke befolkninger, til brud på international humanitær ret og til systematiske krænkelser af menneskerettighederne.