Verdens sejeste spanskskole

22. aug 2017
Af
Rikke Hovn Poulsen

En håndfuld knalddygtige Oxfam IBIS-frivillige gik i foråret sammen og skabte Spanskskolen - et gratis spanskkursus, som samtidig giver indsigt i forholdene på verdens mest ulige kontinent. Vær med, når de om lidt starter op igen.

Nanna Fredskild var lige kommet ud på den anden side efter et dødsfald i den nærmeste familie, og hun havde brug for at fordybe sig i noget, der hverken handlede om studie eller familie. Så da hun så opslaget på Facebook, hvor frivillige fra Oxfam IBIS søgte efter undervisere i spansk, var hun ikke i tvivl: ’Nu gør jeg det,’ tænkte hun – og holdt så vejret og sendte en besked af sted.

Spanskskolen

Hvad? Spanskundervisning over tre gange inddelt i begynder-, let øvet- og ekspertniveau. Undervisningen tager udgangspunkt i aktuelle problemstillinger fra Latinamerika. Det er Oxfam IBIS’ frivillige, der inviterer.

Hvor? København, Aarhus og Aalborg.

Hvem kan være med? Alle er velkomne!

Pris? Spanskskolen er gratis for medlemmer af Oxfam IBIS. Hvis du ikke er medlem, kan du melde dig ind, når du møder op. Det koster 50 kroner det første år og derefter 300 kroner om året. (Studerende, arbejdsløse og pensionister betaler 100 kroner om året). HVORNÅR? Vi starter nye hold i september 2017.

Tilmelding: Skriv til spanskskolen@oxfamibis.dk – så får du en mail, så snart vi har datoerne på plads.

Nanna var en af de otte frivillige, der i foråret stablede en af Oxfam IBIS’ største frivilligsucceser i nyere tid på benene: Spanskskolen. Over tre kursusaftener underviste de omkring 40 kursister i spansk – med udgangspunkt i nogle af de problematikker, som Oxfam IBIS arbejder med i Latinamerika: olieforurening i Perus regnskov, vold mod kvinder i Guatemala eller det alarmerende antal mord på aktivister og mediefolk i regionen.

”Det unikke ved Spanskskolen er, at vi kan give deltagerne noget meget konkret med i rygsækken. De bliver bedre til spansk, samtidig med at vi får chancen for at engagere dem i alt det gode arbejde, Oxfam IBIS støtter i Latinamerika,” siger Stine Bang, der er kampagnekoordinator i Oxfam IBIS.
”Det er et fantastisk koncept, som både er udtænkt og udført af de frivillige. Stor ros til dem,” tilføjer hun.

Det oversete kontinent

Passionen for Latinamerika er den største drivkraft for Nanna Fredskilds engagement i Spanskskolen – det er den, der fik hende til at bruge time efter time på at udvikle undervisningsmateriale og planlægge kursusgange.
”Lige siden jeg rejste rundt i Mexico og El Salvador i årene efter gymnasiet, har jeg været dybt fascineret af Latinamerika: kontrasterne, menneskene, gæstfriheden og åbenheden,” forklarer hun.

Men i disse år bliver der stadigt færre danske organisationer, der arbejder i Latinamerika. Regionen ligger lavt på den politiske dagsorden, og det er sjældent Latinamerikastoffet, der fylder i de danske mediers udlandsdækning. Det er en stor skam, mener kampagnekoordinator Stine Bang:
”Det er vigtigt at bevare miljøet omkring Latinamerika herhjemme. Det er verdens mest ulige kontinent, og der er virkelig mange danskere, der brænder for at ændre på de mange åbenlyse uretfærdigheder,” siger hun.

Stine Bang glæder sig over, at så mange frivillige engagerede sig og havde en god oplevelse, og især at kurserne havde mange deltagere, som efterfølgende gav meget positive evalueringer. En af deltagerne skrev eksempelvis bagefter:
”Jeg havde ikke så mange forventninger til det på forhånd, men jeg er meget positivt overrasket. Det har været en god og sjov oplevelse, og det var nogle spændende emner, der var i fokus.”

Glæden deles af Nanna Fredskild, som fik et stort selvtillidsboost ved at være en del af noget, som folk syntes så godt om.
”Mine idéer blev taget seriøst, jeg lærte en masse spændende mennesker at kende, og jeg fik erfaring med at undervise og planlægge et event.” ”Spanskskolen gav mig et frirum i en ellers ret hård periode. Og oveni gav det supergod mening at arbejde med en sag, som jeg virkelig brænder for,” siger hun og slår fast, at hun helt sikkert er med, når Spanskskolen starter op igen til efteråret.

Til efteråret er det ikke bare københavnerne, der kan komme på Spanskskolen. Frivillige i resten af landet har ladet sig inspirere og starter hold i både Aarhus og Aalborg til september. Únete!