Verdens bedste nyhed ville være, at fattigdom er afskaffet

11. sep 2015
Af
Christine Hyldal

Det er femte år i træk, at udenrigsminister Kristian Jensen (V) og Johanne Schmidt-Nielsen (EL) står med bunker af Verdens Bedste Nyheder under armen og langer dem ud til forbipasserende morgentrafikanter på Rådhuspladsen i København sammen med et stykke chokolade fra Toms og Coop.

IBIS spurgte dem, hvad verdens bedste nyhed ville være for dem.

Der er dog sket en del siden sidste år. Kristian Jensen er blevet udenrigsminister, regeringen vil skære 2,6 milliarder kroner i udviklingsbistanden, og tusindvis af flygtninge og migranter rejser væk fra deres hjemlande for at søge lykken i Europa.

Men i dag handler det om at se på fremskridtene: Verdens befolkning levere længere i ni ud af 10 lande, og fire ud af fem kan idag læse og skrive. Selv i de mindst udviklede nationer tjener gennemsnittet nu næsten tre gange så meget som i 1990.

Så skal vi bare lige.....

"År efter år har kunnet se, at vi er kommet tættere på at gøre verden til et bedre sted", siger Kristian Jensen, mens hans politiske modstander skubber lidt til ham:

"Så skal vi jo bare lige have regeringen til at droppe deres nedskæringer på 2,6 milliarder, ikke?," siger Johanne Schmidt-Nielsen.

      Verdens Bedste Nyheder

  • Verdens Bedste Nyheder er en nyhedskampagne, der formidler fremskridt og positive resultater fra udviklingslandene.
  • Verdens Bedste Nyheder bygger på et samarbejde mellem FN, Danida og over 100 danske udviklingsorganisationer.
     

"Vi bruger 14,7 milliarder på udviklingsbistand, det er rigtig mange penge. Det gør vi fordi, det hjælper. Jeg tror på, at vi med kombinationen af udviklingsbistand og investering i en stærkere privatsektor gør verden til et bedre sted," siger Kristian Jensen.

Hvad ville være verdens bedste nyhed for dig, Kristian Jensen?

"At fattigdom er afskaffet".

Hvilket af nye verdensmål synes du, er det vigtigste?

"Det vigtigste er mål nummer et - at afskaffe fattigdom. Det er en forudsætning for, at mange af de andre mål kan nås," siger Venstres udenrigsminister, og Enhedslisten bakker op.

"Ja, det ville være fantastisk, hvis vi kan afskaffe fattigdom," siger Johanne Schmidt- Nielsen.

"Jeg synes, det er vigtigt, at håbløshed ikke overvælder os. I virkeligheden synes jeg, det er lidt mærkeligt at stå her i dag på grund af flygtningesituationen. Men måske er det netop nu endnu vigtiger at få sat fokus på, at man kan forandre verden."

Uddannelse og fattigdom

Hvordan kan uddannelse være med til at afskaffe fattigdom?

"De to ting hænger uløseligt sammen. Og heldigvis går det i den rigtige retning , for flere og flere børn kommer i skole," siger Johanne Schmidt-Nielsen.

"Vi skal fokusere på at løfte flere til at få en praktisk uddannelse eller få nogle færdigheder, der gør, at de kan klare sig i en globaliseret verden. Jeg tror på, at kombinationen af udviklingsbistand og investering i en stærkere privatsektor, gør verden til et bedre sted. Men udvikling af den private sektor kommer ikke af sig selv, det kræver, at der er uddannelsesmuligheder, så børn kan lære at læse og skrive," siger Kristian Jensen.