Uligheden er ubarmhjertig, når katastrofen rammer

04. sep 2017

Naturkatastrofer er frygtelige – lige meget om de rammer Texas, Mumbai eller Sierra Leone. Men der er en grund til, at de døde i mudderskredet i Freetown forrige uge skal tælles i tusinder, mens antallet af ofre i Houston foreløbig er 39. Det handler om fattigdom og ulighed.

Mindst tusind fædre, mødre, børn og bedsteforældre blev dræbt, da en bjergside 14. august kollapsede og sendte en flodbølge af mudder ned gennem Freetowns tæt befolkede slumområder. Ofrene boede i et af de fattigste områder i et af verdens fattigste lande.

Selv om voldsomheden kom bag på de fleste, var katastrofen ingen overraskelse. Der er jævnligt mudderskred i området; senest i 2015, hvor ti mennesker døde. Freetown er en gammel havneby, som har bredt sig op på de omkringliggende bjergsider, efterhånden som byen er vokset. De træer, der engang holdt jorden på plads, er fældet for at gøre plads til huse og veje.

Øverst oppe bor en lille, velhavende elite i store huse med fantastisk udsigt. Og på de stejle skråninger bor så det store flertal stuvet sammen i skure uden kloakering rent vand eller elektricitet. Alle ved, at det er et risikabelt sted at bo. Men indbyggerne har ikke noget alternativ. De lever på fattigdomsgrænsen uden formel indtægt, så der er intet at betale skat af. Og kun færreste er registrerede, så de stemmer ikke til valgene. Derfor er magteliten dybest set ligeglad med dem. Og derfor gør man alt for lidt for at forebygge den næste katastrofe, selvom man ved, at den er på vej.

Noget af det første, der bliver sparet væk efter en katastrofe, er børnenes skolegang. Når man ikke har råd til en gryde at lave mad i, går man ikke ud og investerer i bøger, blyanter og uniformer. Men det betyder, at håbet om at bryde ud af fattigdommen også forsvinder for næste generation.

I disse år stiger uligheden i verden med alarmerende hast. Millionerne tikker ind hos verdens rigeste minut for minut, mens fattige i Sierra Leone og Mumbai efterlades uden fremtid. sLad os sammen arbejde for at fordele verdens ressourcer mere lige og sikre også de fattige et håb, når katastrofen rammer.