Forside / Nyheder / Til kamp mod den store fabrik
Artikel

Til kamp mod den store fabrik

09.01.2017

Lokalbefolkningen i Mozambique bliver uddannet i regler og paragraffer inden for at styrke dem i kampen for deres territorium.
Lokalbefolkningen i Mozambique bliver uddannet i regler og paragraffer inden for at styrke dem i kampen for deres territorium.

5.000 mennesker skal flytte for at gøre plads til et kæmpestort gasværk. Oxfam Danmark kæmper for, at deres rettigheder bliver respekteret

1.401.843.000.000 danske kroner. Eller 1,4 billioner. Det er mange penge. Rigtig mange.

I det fattige Mozambique svarer det til mere end seks gange landets bruttonationalprodukt. Det er det beløb, som et nyt gasværk forventes at indbringe staten – alene i skatteindtægter – efter at et amerikansk olieselskab, Anadarko, i 2012 opdagede enorme mængder naturgas i undergrunden ud for landets kyst. Så der er ikke noget at sige til, at myndighederne er ivrige efter at få gang i produktionen.

Derfor har de bevilget et område på 70 kvadratkilometer til Anadarko, hvor selskabet vil opføre en enorm fabrik – The Big Factory, som de lokale kalder den. Problemet er, at jorden ikke ligger øde hen. I generationer har quitupofolket boet her, dyrket jorden og fisket i havet.

5.000 mennesker, som på grund af The Big Factory bliver tvunget til at flytte. Ifølge mozambiquisk lov har de krav på at blive inddraget i processen. De skal have en fair kompensation. Og de skal have alle informationer i et sprog, de forstår, så de kan sikre sig, at deres vilkår på det nye sted bliver bedre end før. Men sådan er det langtfra gået. Quitupo-folkets rettigheder er stort set blevet ignoreret af Anadarko og myndighederne.

En styrket vagthund

Det er ikke første gang i Mozambiques historie, at lokalbefolkningen kommer i klemme i sådan en sag. I 2009 blev 7.000 familier i en anden provins genhuset for at gøre plads til en stor fabrik fra det brasilianske firma Vale Mozambique.

Det fik katastrofale følger, både for de tvangsforflyttede familier og for fabrikken, der stadig lider under kontante strejker og arbejdsnedlæggelser. Derfor gik vi sammen med en række andre internationale ngo’er ind i sagen.

Vi støtter den nationale platform for udvindings industrien, som består af 35 lokale organisationer. De fungerer som vagthund over for firma og myndigheder. Sammen har vi uddannet lokalbefolknin - gen i regler og paragraffer.

Vi har styrket de genhusningskomitéer, der repræsenterer beboerne. Og vores samarbejdspartnere har deltaget i forskellige offentlige møder. I 2015 blev fjerde runde af disse møder afholdt – og kampen er ikke forbi.
Det har indtil videre betydet, at quitupofolket er blevet boende på deres jord.

Processen er blevet sat i bero, indtil deres rettigheder bliver tilgodeset. Så må The Big Factory vente lidt endnu.