Tema

Ulighedsrapport 2021

 

Læs pressemeddelelsen om Oxfams Ulighedsrapport 2021 her.

Corona er en ulighedsvirus.

Flere hundrede millioner mennesker risikerer at blive skubbet ud i en ond fattigdomsspiral på grund af coronakrisen. For dem vil det tage mere end et årti at kæmpe sig tilbage til svære udgangspunkt, de havde før krisen. Læs resumet af Oxfams ulighedsrapport 2021 på engelsk her

Anderledes ser det ud i samfundets top. Der tog det ikke mere end ni måneder for verdens 1.000 rigeste mennesker at pumpe deres formuer op på samme niveau som før. Verdens 10 rigeste mænd har set en stigning i deres formue med 3.000 milliarder kroner fra bunden af aktiemarkedet i marts til årets afslutning.

Beløbet vil være mere end nok til at sørge for, at ingen mennesker bliver skubbet ud i fattigdom på grund af coronakrisen og samtidig give en vaccine til alle mennesker på jorden.

Men det kommer ikke til at ske. For det økonomiske system er sygt. Dem i toppen – hovedparten fra den vestlige verden – spinder guld på systemet, mens milliarder af mennesker må kæmpe for bare at overleve. Over 200 millioner mennesker risikerer at blive skubbet ud i fattigdom på grund af de økonomiske følger af coronakrisen.

En total politisk forandring

Oxfam IBIS ser kun én løsning på coronakrisens udfordringer: En total forandring af det økonomiske system samt vores sociale og økonomiske politikker.

Det er den langsigtede vision. Men allerede nu skal verdens regeringer, helt akut, gøre meget mere. Politikerne har skabt ulighedskrisen — de kan også afslutte den! Læs de samlede politiske anbefalinger her.