Sydsudan

I Sydsudan er der stor mangel på uddannelsestilbud – især for flygtningebørn.


Foto: Pernille Bærendtsen

Verdens nyeste land

Sydsudan erklærede sig den 9. juli 2011 selvstændigt. Uafhængigheden fulgte efter, at Sydsudan havde indgået en fredsaftale med Sudan, der endte Afrikas længstvarende borgerkrig.

Mange sydsudanesere vendte håbefulde hjem for at deltage i genopbygningen af landet. Situationen vendte imidlertid i december 2013, da der opstod væbnet konflikt mellem Præsident Salva Kiir og Vicepræsident Riek Machar. Konflikten udviklede sig hurtigt fra at være et personligt politisk opgør til åben splid og væbnet konflikt mellem tilhængerne af de to. En konflikt, der også følger etniske skel. Der har løbende været forsøg på at lave en fredsaftale, men foreløbig er det ikke lykkedes at stoppe kampene.

1. maj 2017 var næsten to millioner mennesker fordrevet til andre dele af Sydsudan, og 830.000 var flygtet til nabolandene. Mennesker i tusindvis har mistet livet i konflikten, der også har forårsaget omfattende ødelæggelser og overgreb og især er gået hårdt ud over Sydsudans børn.

Senest har konflikten været medvirkende til alvorlig fødevaremangel overalt i landet, og nogle områder er så hårdt ramt, at der i februar 2017 blev erklæret hungersnød.

Oxfam IBIS arbejder blandt andet med at etablere særlige undervisningsforløb for børn, der på grund af borgerkrigen ikke går i skole. Det har foreløbig betydet, at ti procent af de skoleløse børn i regionen Central Equatoria har fået en ny chance for at lære at læse og skrive. 

Fakta om Oxfam IBIS i Sydsudan

Oxfam IBIS har arbejdet i Sydsudan siden 2007. Målet er at skabe uddannelsestilbud af høj kvalitet til børn og unge i et land, hvor mange er på flugt, og langt de fleste er analfabeter.

Siden den blodige konflikt blussede op igen i slutningen af 2013, har Oxfam IBIS arbejdet med at lave sikre områder for mere end 7.000 børn og unge i flygtningelejrene, der også inkluderer basal undervisning.

Udvalgte resultater

  • 1.329 mennesker fik i 2015 et kursus i basal læsning og forretningsforståelse og blev hjulpet til at starte 88 små forretningsgrupper, der producerede og solgte for eksempel te, bagværk eller genbrugstøj. Grupperne tjente mellem 100-400 kroner om måneden sidste år, og selvom det lyder af lidt, er det meget mere, end hvad medlemmerne tidligere havde at gøre godt med.
  • 7.972 sydsudanesere – fortrinsvis kvinder – blev undervist i blandt andet grøntsagsdyrkning. På den måde kan de give deres familier en varieret kost, og en del af dem vil dyrke så meget, at de kan sælge det på markedet.
  • I 2015 tog Oxfam IBIS det første skridt til at oprette en partnerplatform, så lokale ngo’er, myndigheder og andre interessenter kan arbejde sammen om at bygge en uddannelsessektor i Sydsudan op fra grunden.
  • Oxfam IBIS har støttet efteruddannelse af 400 lærere, og en undersøgelse viser en tydelig effekt på kvaliteten af undervisningen
  • Næsten 400 børn, der tidligere levede et udsat liv som gadebørn i Juba, er med Oxfam IBIS' hjælp vendt tilbage til deres familier eller er begyndt i skole eller på en praktisk uddannelse
  • Pigeskolen i Yei har holdt seks seminarer, hvor metoder og erfaringer fra modelskolen er blevet delt med lærere og uddannelsesfolk i nabodistrikterne
  • Fokus er fortsat på at opbygge uddannelsessektoren, men på sigt også at være med til at udvikle et sydsudanesisk civilsamfund og demokrati