Forside / Nyheder / Store fremskridt mod skattely de seneste måneder
Artikel

Store fremskridt mod skattely de seneste måneder

22.03.2021

Af Rikke Hovn Poulsen

Overalt i verden kæmper græsrødder for at gøre kampen for fair skat til en folkesag. Og i den senere tid har de haft medvind på flere fronter
Overalt i verden kæmper græsrødder for at gøre kampen for fair skat til en folkesag. Og i den senere tid har de haft medvind på flere fronter
Foto : Lotte Ærsøe

Europa har taget to skridt frem og et tilbage i kampen mod skattely. Men overordnet set går det den rigtige vej

Så skete det endelig! I slutningen af februar nåede EU’s erhvervsministre frem til en vigtig beslutning, som Oxfam Danmark har kæmpet for i intet mindre end 11 år: EU går nu ind for offentlig land-for-land-rapportering.

For det uindviede øre lyder det måske ikke som noget, der får champagnepropperne til at springe. Men det gør det hos Christian Hallum, der er skattespecialist i Oxfam Danmark.

”Det her betyder jo, at de store multinationale virksomheder ikke længere kan nægte at oplyse os andre om, hvor de tjener deres penge - og hvor de betaler deres skat. Og det er faktisk ret banebrydende,” forklarer han.

For første gang nogensinde vil vi nemlig få indsigt i de store selskabers aggressive skatteplanlægning. Og det er fuldstændig afgørende i bekæmpelsen af skattely, at vi kender problemets omfang.

”I virkeligheden er det jo fuldstændig absurd, at politikerne så længe har tilladt virksomhederne at flytte milliarder i skattely uden for offentlighedens søgelys. Men netop derfor er det også et kæmpestort gennembrud,” siger Christian Hallum.

I de kommende måneder vil svære forhandlinger afgøre mange vigtige detaljer i forslaget. Oxfam Danmark vil kæmpe benhårdt for maksimal åbenhed.

”Men det er ikke længere et spørgsmål, om vi får åbenhed om skatten – kun hvor omfattende den bliver,” fastslår skattespecialisten.

Lokale gennemgrund

Heldigvis står sejren i EU ikke alene. Inden for de sidste par år er der virkelig kommet fut i skattely-dagsordenen, både globalt, nationalt og lokalt.

Sidstnævnte mærker Oxfam Danmark ikke mindst i forbindelse med Skattelyfri Kommuner-initiativet, som vi lancerede ved kommunalvalget for snart fire år siden.

”Dengang rystede mange på hovedet ved tanken om skattely som et kommunalt anliggende. Men der er virkelig sket meget på den front,” fortæller Christian Hallum.

I dag har ikke mindre end 15 kommuner underskrevet Oxfam Danmarks charter for skattelyfri kommuner, hvorved de har forpligtet sig til at bekæmpe skattely via deres indkøb og investeringer. Og senest er også to regioner hoppet med på vognen. Tilsammen køber de hvert år ind for milliarder af kroner. Og dermed er der et enestående potentiale for, at de kan stille krav til skatteforholdene hos de tusindvis af virksomheder, der ønsker at handle med dem.

”Det er en fantastisk bedrift, ikke mindst af Oxfam Danmarks frivillige, der har ydet en kæmpe indsats for at få charteret ud at leve i kommunerne. Nu skal vi bare have resten af de danske kommuner med – og jeg er sikker på, at vi nok skal få overbevist i hvert fald en del af dem i det kommende år. For bekæmpelsen af skattely er så åbenlyst vigtig en sag,” siger Christian Hallum.

I øjeblikket koster skattely verdens statskasser mere end 2.500 milliarder kroner om året. Det svarer til en sygeplejerskes årsløn hvert sekund. I Danmark regner forskerne med, at vi taber omkring seks milliarder kroner om året på virksomhedernes brug af skattely.

”Men jo flere vi står sammen og siger fra, desto større magt har vi også til at lave det om. Og i de senere år er der virkelig sket en holdningsændring på det her område: Folk vil simpelthen ikke finde sig i det længere,” påpeger han.

En ubrugelig liste

Desværre vokser træerne ikke ind i himlen – og slet ikke, når det kommer til EU’s bekæmpelse af skattely. Unionen opdaterede for nyligt sin liste over sortlistede skattely. Og stik imod al sund fornuft valgte man at fjerne Barbados, som var det sidste reelle skattely, der var tilbage, efter at lande som Cayman Islands og Bermuda tidligere var røget af listen.

Heller ikke EU’s egne skattely som Holland og Irland er med, selvom de i virkeligheden er nogle af de allerværste skattely i verden.

”Så nu opererer EU altså med en skattelyliste uden rigtige skattely på. Det er politisk makværk, når det er værst!” siger Christian Hallum

Listen bliver i stigende grad brugt som rettesnor, for eksempel når pensionskasser vil undlade at investere gennem skattely, og når Folketinget vil indføre sanktioner på skattely. Så det har store konsekvenser, at den på denne måde er blevet fuldstændig udvandet.

”Hvis vi skal bekæmpe skattely med EU’s liste i hånden, må politikerne i arbejdstøjet for at få den strammet op. Finansminister Nicolai Wammen har tidligere meldt ud, at han vil arbejde for en bedre skattelyliste. Det vil vi holde ham op på – for det haster,” siger skattespecialist Christian Hallum.

”I Oxfam Danmark har vi i hvert fald tænkt os at kæmpe videre – både lokalt, nationalt i Danmark, i verdens fattigste lande og på globalt plan. Det er ikke et problem, som vi løser fra den ene dag til den anden. Men overordnet set går udviklingen i den rigtige retning. Jeg tror på, at det nok skal lykkes,” fastslår han.