Stor corona-donation fra Hempel Fonden til Latinamerika

05. Maj 2020
Af
Rikke Hovn Poulsen

Corona-pandemien kan få katastrofale følger, både her og nu og langt ind i fremtiden. Dem forsøger Hempel Fonden og Oxfam IBIS i fællesskab at modvirke

Covid-19 må ikke være skyld i, at tusindvis af børn af oprindelige folk dropper ud af skolen.

Det er tanken bag en stor donation på 800.000 kroner, som Oxfam IBIS netop har modtaget fra Hempel Fonden. Pengene skal gå til oplysning og bekæmpelse af virussen i de områder i Bolivia og Guatemala, hvor vi i forvejen arbejder sammen for at forbedre 10.000 børns uddannelse. Og så skal de ikke mindst være med til at sikre, at børnene kan fortsætte deres uddannelse i denne ekstraordinære situation.

”Vi ved fra tidligere pandemier og konflikter, at når børn ikke har været i skole i en periode, stiger risikoen for, at de aldrig kommer tilbage igen. Det må ikke ske nu – for det er jo hele deres fremtid, det handler om,” siger generalsekretær Kristian Weise fra Oxfam IBIS.

Oxfam IBIS og Hempel Fondens strategiske samarbejde har potentiale til at forandre tusindvis af børns liv gennem undervisning – med særligt fokus på pigerne, der traditionelt står bagerst i uddannelseskøen i disse områder. Men på grund af covid-19 har skolerne været lukket siden midten af marts. 

”Det er frygteligt at se på, at alle de gode tiltag, vi er ved at bygge op sammen med lærere, skoler og lokale partnere, pludselig er i farezonen på grund af pandemien. Derfor er vi også så glade for den ekstra donation fra Hempel Fonden, der forhåbentlig vil betyde, at færre børn dropper ud,” siger Kristian Weise fra Oxfam IBIS.

Områderne i Bolivia og Guatemala er ekstremt fattige, så hverken børn eller lærere har udstyr til onlineundervisning. Forældrene må kæmpe hårdt for overhovedet at skaffe mad på bordet, mens samfundene er lukket ned. Så mange vil hverken have tid eller økonomi til at sørge for børnenes uddannelse de næste mange måneder.

I lande som Bolivia og Guatemala er det desuden svært for de oprindelige folk at få troværdig information om smittespredning, forebyggelse og behandling, hvilket gør det endnu sværere at bekæmpe sygdommen effektivt.

Helt konkret går pengene fra den ekstra donation til:

  • Oplysning om Covid-19 og smittespredning via radioprogrammer og materialer til skolerne 
  • Uddeling af mad til de mest udsatte familier i projektområderne 
  • Understøttende undervisning via radioprogrammer, indtil skolerne genåbner
  • Særlig hjælp til børn fra økonomisk sårbare familier, så de kan vende tilbage til skolen, når den genåbner 
  • Træning af skoleledelser og lærere i, hvordan man mindsker smittespredning 
  • Indkøb af vand, sæbe og værnemidler til skolerne

Oxfam IBIS og Hempel Fondens indgik et strategisk samarbejde i efteråret 2018 om at sikre bedre uddannelse for 10.000 grundskolebørn i Bolivia og Guatemala. I alt 42 skoler er med. Projektet forventes afsluttet i 2022.