Forside / Nyheder / Status på det skattelyfri Danmark
Artikel

Status på det skattelyfri Danmark

07.12.2018

Af Rikke Hovn Poulsen

Aarhus-borgmester Jacob Bundsgaard (S) underskriver charteret sammen med kampagneleder Stine Bang og frivilligkoordinator Katrine Jørgensen fra Oxfam IBIS
Aarhus-borgmester Jacob Bundsgaard (S) underskriver charteret sammen med kampagneleder Stine Bang og frivilligkoordinator Katrine Jørgensen fra Oxfam Danmark
Foto : Per Ryolf

Hver fjerde dansker bor nu i en skattelyfri kommune. Det er status her godt et år efter kommunalvalget, hvor vi i Oxfam Danmark bad kommunalpolitikerne om at tage stilling til skattely.

”Der er virkelig sket meget på et år. Vi har haft et fantastisk hold af frivillige ildsjæle, der har knoklet for det her ude i kommunerne. Og resultaterne taler jo for sig selv,” siger kampagneleder Stine Bang fra Oxfam Danmark.

Antallet af skattelyfri kommuner er således vokset fra nul til otte i løbet af 2018: Aarhus, Frederiksberg, Gladsaxe, Roskilde, København, Næstved, Odsherred og Albertslund har alle skrevet under på Oxfam Danmarks Charter for Skattelyfri Kommuner. Og kort før jul er emnet på dagsordenen i Syddjurs Kommune.

”Derudover har vi frivillige i en række andre kommuner, der allerede er i god dialog med deres lokalpolitikere. Så vi har en klar forventning om, at der kommer endnu flere til i det nye år,” forudser Stine Bang.

En beslutning med konsekvenser

Det er langt fra en gratis omgang for kommunerne på den måde at stille sig i spidsen for kampen mod skattely. Flere kritikere har kaldt det et PR-stunt fra borgmestrenes side – de mener ikke, at charteret har nogen effekt, da snævre EU-regler sætter rammerne for kommunernes indkøbspolitik.

”Men det passer ganske simpelt ikke! Vi er i gang med at skabe en bevægelse, der sammen kan rykke en hel masse ting. Og der er masser af tiltag, som visionære lokalpolitikere kan gå i gang med lige nu og her!” fastslår kampagneleder Stine Bang.

Et af de første helt konkrete resultater af charteret har allerede ramt medierne: Aarhus Kommune går snart i gang med at sælge sine Goldmann Sachs aktier, da de ikke lever op til kravene for en skattelyfri kommune.

Det er et godt eksempel på, at lokalpolitikere sagtens kan gøre en forskel i kampen mod skattely – og jo flere kommuner, der støtter op om initiativet, desto mere effektivt bliver det.
Stine Bang
Oxfam Danmark

Som ringe i vandet

Flere fonde og pensionskasser kigger lige nu på, hvordan de kan skrue produkter sammen, der går uden om skattely-firmaer. Det gør de udelukkende, fordi de kan se, at der nu er kommet en efterspørgsel på den slags produkter.

”Her har kommuner og politikere virkelig en mulighed for at gå forrest og gøre den største forskel ved i højere grad at fokusere på, at indkøb og investeringer aldrig må ligge hos firmaer, der benytter sig af skattely,” siger Stine Bang.

Dansk Initiativ for Etisk Handel satte i efteråret gang i et netværk for kommunale embedsfolk, hvor de kan udveksle erfaringer om skattely. I januar afholder Albertslund og Københavns Kommuner en workshop om emnet, hvor kommunernes ’udbudsnørder’ kan mødes og inspirere hinanden på kryds og tværs til, hvordan de sammen kan gøre en forskel.

”Resultatet bliver uden tvivl, at vi allerede om få får flere penge ind i skat fra virksomheder, der begynder at betale skat her, hvor de tjener deres penge. Dem kan kommunerne passende bruge på bedre skoler og hjemmepleje – eller hvad der ellers er brug for. Det er da værd at kæmpe for,” slutter kampagneleder Stine Bang fra Oxfam Danmark.

Læs her: Bliv skattely-frivillig i din egen kommune