Forside / Nyheder / Skoleelever samler ind til udsatte børn i Jordan
Artikel

Skoleelever samler ind til udsatte børn i Jordan

05.04.2018

Af Malene Aadal Bo

kvinde-med-born-pa-jordanian-women-union-jordan-foto-heidi-brehm-680x453.jpg
Foto : Heidi Brehm

Nogle af Jordans mest sårbare børn finder man på de centre, hvor voldsramte kvinder kommer for at få hjælp. Årets LæseRaket-indsamling går til at hjælpe de børn, der kommer på centrene med deres mødre – især til at sikre, at de får undervisning og bliver hjulpet tilbage i skole.

Ikke langt fra Jordans hovedstad Amman ligger området Russaife, som er blandt de fattigste i Jordan. Her ligger de slidte huse tæt, de smalle gader flyder med skrald og der er mennesker overalt. Områdets beboere kæmper med arbejdsløshed og fattigdom. Mange børn har svært ved at passe deres skole, piger bliver giftet bort alt for tidligt, og vold i hjemmet er et udbredt problem. Derfor er det børn i dette og fire lignende områder, som årets LæseRaket-indsamling vil hjælpe.

STØT børnenes indsamling
Donér via mobilepay 30733373

LæseRaket-indsamlingen hjælper børn i Jordan med

  • Undervisning i engelsk, arabisk og matematik

  • En tryg skoledag

  • Plads til venner og leg

  • En voksen at tale med

  • Hjælp til at komme tilbage i skolen

  • Lektiehjælp og opbakning til at gøre skolen færdig

”Mange børn her vokser op under barske vilkår. De oplever vold i hjemmet og præges af de mange problemer der er i området. Vi lytter til dem, støtter dem og finder løsninger på de problemer, de har,” siger Alanood Khahed.

Hun er psykologistuderende og i praktik hos den jordanske kvindeforening, som med penge fra indsamlingen kan hjælpe endnu flere af områdets børn. Mange af de mest udsatte børn og unge kommer nemlig i de centre, som kvindeforeningen har oprettet i Russaife og i andre af Jordans fattigste områder.

Her hjælper man kvinder, som er ofre for vold, eller som er udsatte, fordi de aldrig har lært at læse og skrive. Og mange gange har kvinderne deres børn med – også større børn som burde være i skole, men som er så hårdt ramt af familiens problemer, at de er droppet ud. Mens mødrene får undervisning og forskellige håndværkskurser eller får hjælp til at håndtere familiens problemer, bliver der taget hånd om børnene. De små får undervisning og lektiehjælp og mulighed for at tale med en voksen om det, der tynger dem. De unge får det samme, men også i høj grad vejledning til at træffe nogle gode valg for deres fremtid.

”For de større børn og unge handler det især om at få øje på meningen med at passe sin skole og få en uddannelse. Mange har problemer relateret til fattigdom og oplever vold i hjemmet. De har brug for hjælp til at genfinde deres håb og tro på sig selv,” siger Asmahan Arafa, der leder centret. I Danmark er skolebørn allerede i fuld gang med indsamlingen, som i alt kan hjælpe mere end 1.000 af de mest sårbare drenge og piger i Jordan.

Min søn kom tilbage i skole

jordan-jwu-khitam-foto-heidi-brehm-1000x1000.jpg

Det er seks år siden, at Khitam ringede til den hotline, som den jordanske kvindeforening har oprettet. Khitam havde problemer med sin mand, sagde hun. Og så følte hun sig magtesløs og ude af stand til at give sine børn det, de havde brug for.

Khitam var bare 15 år, da hun blev gift med en mand, der var dobbelt så gammel som hende. Hun havde ingen uddannelse og kunne hverken læse eller skrive, men fik på kort tid fem børn, som hun skulle tage sig af. Hun var en kvinde, som ikke turde sige, hvad hun mente. En kvinde, som ikke engang kunne læse skiltene på gaden, og da slet ikke var i stand til at hjælpe sine børn med skolen.

Siden det første opkald til kvindeforeningen, har centret i Amman været som hendes andet hjem. Hun fik hjælp til de akutte problemer, hun havde med sin mand. Og hun har lært at læse og skrive.

”Da jeg fik tilbudt at komme på alfabetiseringskursus, ville min mand først ikke tillade det. Han kunne ikke se, hvad jeg skulle bruge det til. Heldigvis gav han sig til sidst. At kunne læse har forandret mit liv. Det har gjort mig mere glad og mere selvstændig, og mine børn er stolte af mig,” siger Khitam.

Hun kommer tit på centret, som hun kalder hendes ”space”, og hendes børn har også fået en vigtig håndsrækning af kvindeforeningen.

”Min søn, som i dag er 17 år, droppede på et tidspunkt ud af skolen, men folk her hjalp ham tilbage. Mine døtre kommer her i ferierne, for her kan de deltage i kreative aktiviteter og sociale arrangementer. Det betyder meget, når man bor her i området, hvor der kun er få steder, der har gode tilbud til børn,” siger Khitam.

Netop det sociale har også været afgørende for Khitam selv. Tidligere skammede hun sig ved tanken om, at andre skulle høre om hendes problemer, men i centret kan hun dele dem med andre. Her har hun fået støtte og har lært om sine rettigheder. Her fik hun modet til at blive skilt fra sin mand.
”Jeg er blevet en stærkere kvinde,” slutter hun.

jordan-jwu-fatimah-foto-heidi-brehm-680x453.jpg

"Her kan vi hjælpe hinanden"

Fatimah er palæstinensisk jordaner og har 10 børn (fem sæt tvillinger). Hun kom aldrig i skole og blev gift ganske ung. Hun går på albafetiseringskursus i kvindeforeningen og har netop lært at læse og skrive enkle tekster.

Hun har som regel sine yngste børn med, som kan deltage i forskellige aktiviteter, centret har for dem.

”Jeg er meget glad for at komme her. Her har vi et tæt samvær og kan hjælpe hinanden,” siger hun.