Forside / Nyheder / Sådan hjælper vi i Libanon
Artikel

Sådan hjælper vi i Libanon

07.08.2020

Af Malene Aadal Bo

hjemmeside2.jpg
Foto : Hasan Shaaban/Bloomberg via Getty Images

Ødelæggelserne i Beirut er ufattelige, efter at et lager af sprængfarligt materiale eksploderede på havnen i Libanons hovedstad. Hundredvis har mistet livet, mere end 5.000 er såret og op imod 300.000 mennesker har mistet deres hjem. Oxfam er til stede og i fuld gang med at hjælpe de mange mennesker i nød.

”Allerede før eksplosionen var Libanon på randen af sammenbrud og kæmpede med alvorlige økonomiske problemer, politisk uro, ansvaret for et enormt antal flygtninge særligt fra Syrien og et sundhedssystem, der var presset til det yderste af den globale Covid19-pandemi,” siger nødhjælpskoordinator i Oxfam Danmark, Katja Kjar-Levin.

En af Oxfams medarbejdere kalder situationen på gaden ”apokalyptisk” med hundreder af tusinder af mennesker nu har brug for øjeblikkelig hjælp, herunder mad, husly, vand, brændstof, beskyttelse samt støtte til at genopbygge deres liv og levebrød ind i fremtiden. Beirut som vi kender og elsker den, findes ikke mere, lyder det.

Oxfam arbejder i forvejen i Libanon, hvor vi især hjælper de knap halvanden million syrere, som er flygtet til Libanon fra krigen i Syrien. Vores fokus er på at sikre rent vand, toiletter, god hygiejne og sikkerhed og også at hjælpe libanesere og syrere til at skabe sig et job og en indtægt i et land, hvor arbejdsløsheden er tårnhøj.

Oxfam Danmark har nu afsat ekstra 500.000 kroner fra sin katastrofebevillingspulje fra Danida til Libanon og private danskere har på få dage doneret næsten 150.000 kroner via Oxfam Danmark til de nødlidende mennesker i Beirut.

”Vi arbejder lige nu tæt sammen med de lokale organisationer i Beirut om at afbøde konsekvenserne af den katastrofe, som Libanon står midt i," siger Katja Kjar-Levin.

Hjælpen fra Oxfam Danmark går dels til det generelle nødhjælpsarbejde og dels til det katastrofearbejde, som to af vores faste samarbejdspartnere står for.

"Vi støtter KAFA, som til hverdag bekæmper diskrimination mod kvinder, og i disse dage knokler de for at give husly og sikkerhed til udsatte kvinder, som er ramt særligt hårdt af katastrofen og den efterfølgende uro og usikkerhed i byen. Vi støtter også CLDH, som er Libanons center for menneskerettigheder. De har oprettet en hotline, hvor dem der har mistet hjem, butikker eller anden ejendom kan få juridisk bistand og rådgivning i forhold til, hvad de har af muligheder," beskriver Katja Kjar-Levin.

Indsamlingen til Beiruts hårdt ramte befolkning er stadig i fuld gang. Giv hvad du kan i dag.

Fakta

  • Store dele af Libanons hovedstad Beirut er totalt ødelagt efter at et lager med anslået 2.700 tons ammonium nitrat eksploderede. Flere hundrede blev dræbt og mere end 5.000 såret ved eksplosionen, som ødelagde store dele af byen.

  • 300.000 er hjemløse og tusindvis af butikker er fuldstændig ødelagt. Store dele af befolkningen har mistet deres levebrød.

  • Beirut Havn, som var byens lager og trafikknudepunkt er fuldkommen knust, så der er allerede nu bekymringer om, hvordan man skal opretholde livsnødvendige forsyninger af mad, medicin og lignende.

  • Libanon sloges i forvejen med både politisk uro, et presset sundhedssystem som var bragt helt i knæ af Covid19-pandemien. Og en alvorlig økonomisk krise.

  • Næsten halvdelen af befolkningen lever i fattigdom, mens den rigeste procent sidder på en fjerdedel af indkomsten i landet. Inflationen er tårnhøj – det libanesiske pund har mistet 80 procent af sin værdig på et år - og BNP skrumpede alene sidste år med 5 procent. Statsgælden er på 170 procent af BNP, hvilket gør Libanon til et af de mest forgældede lande i verden.