Stop våbenhandel - red Yemens børn

16. jan 2019

Opdateret 16. januar 2019: Udenrigsminister Anders Samuelsen uvider Danmarks stop for våbeneksport til også at gælde De Forenede Arabiske Emirater, der er allierede med Saudi Arabien. Det er et vigtigt signal, at Danmark endnu en gang går foran i kampen for at stoppe bomberne mod skoler og hospitaler i Yemen.


Opdateret 22. november 2018: Kampen virker og er brandvarm! Vi har sammen nået et vigtigt første resultat: Danmark suspenderer våbenhandlen med Saudi Arabien efter, at vi har fået sat fokus på området. Kampen fortsætter: Stoppet bør gælde våbenhandlen til alle parter i Yemen, og den danske regering bør presse på for at EU-lande og USA følger trop.


Den stenrige diktaturstat Saudi Arabien bomber civilbefolkningen i Yemen i en skånselsløs krig, der har dræbt titusindvis mænd, kvinder og børn.

Oven i det har krigen udviklet sig til en humanitær katastrofe for Yemens befolkning. I alt har 22 millioner mennesker brug for nødhjælp. I et land med 28 millioner mennesker. I en dansk kontekst ville det svare til, at 4,5 millioner danskere ville have brug for akut hjælp.

FN siger, at verdens værste sultkatastrofer i 100 år truer. 14 millioner mennesker i Yemen er i akut fare for at dø af sult, hvis vi ikke reagerer nu.

Derfor reagerer vi

Krigen holdes i live af våbenhandlen med Saudi Arabien – den skal stoppes, så vi kan redde Yemens børn.

Børnene i Yemen er nemlig særligt hårdt ramt. Lige nu dør et barn ca. hvert 10. minut af sult eller af sygdomme, som de nemt kunne behandles for. Men medicinen kan ikke komme ind i landet, fordi Saudi Arabien har isoleret Yemen ved at lukke landets luftrum og vigtigste havn. I løbet af et treårigt yemenitisk barns korte liv har Saudi Arabien udført 18.000 luftangreb! En tredjedel af dem ramte ikke-militære mål, som i august, hvor et luftangreb ramte en skolebus og slog 40 børn ihjel.

Hospitaler og skolebusser er skydeskiver

Oxfam IBIS er til stede i Yemen. Vi kæmper hver eneste dag for at redde liv, og sikre et bedre liv i fremtiden for de mange børn og familier, der lider lige nu. Men det er et ekstremt svært land for os at arbejde i. For koalitionen med Saudi Arabien i spidsen går benhårdt efter at ramme almindelige mennesker – i september i år var næsten halvdelen af alle angreb rettet mod civile mål. Hospitaler og skolebusser er legitime skydeskiver i deres øjne, det samme er nødhjælpsarbejdet.

Det mærkede vi i juni, da Saudi Arabiens koalition bombede et af Oxfams behandlingscentre for kolera. Og i april var det en af vores vandforsyninger, det gik ud over, hvilket betød, at mere end 6.000 mennesker ikke længere havde adgang til rent vand. Og bomberne? De var ”made in Europe”.

Med den ene hånd hjælper de europæiske regeringer organisationer som vores med at redde liv i Yemen. Med den anden smider de bogstaveligt talt mere benzin på bålet, når de tillader europæiske firmaer at tjene milliarder på at sælge våben til Saudi Arabien og dets allierede. Frankrig, Tyskland og

Hvem tjener på krigen?

Storbritannien er sammen med USA og Saudi Arabien de lande, der tjener allermest på krigen i Yemen. Det er samtidig de lande, der giver mest til nødhjælp i landet.

Og Danmark er involveret.

Lige nu flyver der for eksempel F16-fly rundt over Yemen med såkaldt ’elektronisk selvbeskyttelsesudstyr’ produceret af firmaet Terma, der har hovedsæde i Lystrup ved Aarhus. Det er Saudi Arabiens koalitionspartnere i De Forenede Arabiske Emirater, der har købt dem, og Terma leverer stadig reservedele til dem – det bekræfter firmaet selv i en mail til Oxfam IBIS. Og de danske myndigheder er ifølge Terma fuldt ud indforståede med handlen.

Saudierne er også selv ovenud interesserede i at få fingrene i nye, topmoderne våbenkomponenter fra Lystrup; regimet handler jævnligt stort ind hos de amerikanske og europæiske våbenfabrikanter, som Terma ifølge deres egen hjemmeside stolte leverer våbensystemer til.

Vi kan ikke acceptere, at dansk virksomhed er involveret i Saudi Arabiens krig i Yemen og dermed den værste sultkatastrofe i 100 år.

Danmark skal sige fra over for våbenhandel til Saudi Arabien. Nu!

Krigen gør de rige rigere, mens de civile i Yemen betaler prisen – særligt de svageste i landet.

Nødhjælp kan ikke løse problemet alene. Vi er nødt til at stoppe krigen, hvis vi for alvor vil gøre os håb om at stoppe den ufattelige tragedie, der foregår lige for øjnene af os. Katastrofen er menneskeskabt, og vi kan vælge at redde Yemen. Våbenhandlen med de involverede parter skal stoppes, liv skal reddes akut, og der skal findes en politisk løsning, så vi kan starte med at opbygge fred.

Oxfam IBIS i Yemen

Oxfam har arbejdet i Yemen i 30 år, men vores arbejde i Yemen er ekstremt svært nu på grund af krigen. Oxfam har hjulpet 2.000.000 mennesker i Yemen med livreddende rent vand og penge til at købe mad. I Oxfam IBIS har vi netop fået penge til blandt andet at lave uddannelsesprojekter i Yemen.

Der er momentum lige nu!

Europa Parlamentet har opfordret sine medlemslande til at stoppe våbenhandel med Saudi Arabien, og Tyskland og Norge er allerede gået forrest og andre lande følger med. De har stoppet deres våbenhandel med Saudi Arabien, men det vil kun have effekt, hvis vi får alle europæiske lande med:
”Kun hvis alle europæiske lande står sammen om at stoppe våbenhandlen, vil det gøre indtryk på regeringen i Riyadh (Saudi Arabien),” – Peter Altmaier, Tysklands finansminister.

Det skal Danmark bakke op om.

Men det kræver, at vi sammen lægger pres på Lars Løkke – det er hans beslutning.  Hvis vi lykkes, tvinger det samtidig Lars Løkke til at sørge for, at Termas flydele ikke ender som nye effektive dræbermaskiner i Saudi Arabien