Forside / Publikationer / Ulighed på recept
Publikation

Ulighed på recept

17.09.2018

pharma-sharegraphic680x453.jpg

Ny rapport viser, hvordan medicinalvirksomheders skattefifleri underminerer global sundhed og koster dyrt for verdens fattigste. ”Løsningen ligger lige til højrebenet,” lyder det fra Oxfam IBIS.

Fire af verdens største medicinalvirksomheder gemmer store dele af deres overskud i skattely og beholder på den måde op mod 25 milliarder kroner årligt, som ellers skulle have været betalt i skat. Det fremgår af Oxfams rapport ”Ulighed på Recept”, som offentliggøres i morgen.

Rapporten gennemgår regnskaberne for Pfizer, Merck, Johnson & Johnson og Abbott i årene fra 2013 til 2015 og viser, at virksomhederne rapporterer påfaldende beskedne overskud (5-7 procent) i lande med almindelige skattesatser, men de har langt større overskud (31 procent) i lande, der er kendte skattely. ”Det er enten et besynderligt tilfælde eller - mere sandsynligt - en øvelse for at minimere deres skatteregning,” siger Oxfam IBIS’ skatteekspert, Christian Hallum.

Rapporten anslår, at uden skattefifleriet ville Danmark alene have modtaget 138 millioner flere skattekroner fra de fire selskaber, og endnu vigtigere ville syv af verdens fattigste lande havde fået 722 millioner kroner mere hvert eneste år - penge som kunne have været brugt på livsvigtige vacciner, jordemødre eller lokale sundhedsklinikker.

”Når multinationale virksomheder mindsker deres skat, øger de den globale ulighed, og det er de fattigste der lider mest. Det er tragisk, at der stadig er steder i verden, hvor forældre mangler basal lægehjælp til deres børn, eller hvor familier må vælge mellem mad eller livsvigtig medicin. Endnu værre er det, at medicinalvirksomheder selv bidrager til denne tragedie ved at drive virksomhed, som de gør,” siger Christian Hallum.

Den gode nyhed er, at en vigtig del af løsningen ligger lige for:

”Den finte, som beskrives i rapporten er kun mulig, fordi virksomheder i dag helt lovligt kan sløre, hvor de har deres aktiviteter, og hvor de betaler deres skat. Det skal vi lave om ved at kræve, at multinationale selskaber offentligt skal aflægge et regnskab for hvert land, de er til stede i,” siger Christian Hallum. Princippet hedder offentlig land-for-land rapportering og er lige nu til forhandling i EU. Danmark har flere gange gået forrest i kampen mod skattely, og nu opfordrer Christian Hallum til, at man sætter alt ind for at få vedtaget de nye regler.

”Det vil være et stort og vigtigt skridt i kampen mod den kapitalflugt, der skønnes at koste verdens udviklingslande 1.000 milliarder hvert eneste år – penge som kunne redde menneskeliv og skabe vækst og velfærd.”

Læs mere

Dansk resume af rapporten
Hele rapporten (på engelsk), metodedokument og datasæt

Godt at vide

  • EU forhandler netop nu om en revision af det såkaldte Regnskabsdirektiv. EU Parlamentet og EU Kommissionen har begge støttet, at det nye direktiv bør indeholde et krav om offentlig land-for-land rapportering. EU’s medlemsstater søger stadig at finde en konsensus, som både EU’s lavskattelande og lande som Danmark kan blive enige om.

  • Samtlige partier i Folketinget stemte i maj 2017 for aftalen ”om styrket indsats mod international skatteunddragelse”, som bl.a. forpligter den danske regering til at arbejde aktivt for en EU-aftale om offentlig land-for-land rapportering.

  • Danmark og en række andre lande har allerede vedtaget land-for-land rapportering for de allerstørste multinationale virksomheder, men aftalen udelader de fleste udviklingslande samt offentligheden.