Forside / Publikationer / Ny rapport: Det går fremad med at styrke Oxfams interne beskyttelse af de mennesker, vi arbejder med og for
Publikation

Ny rapport: Det går fremad med at styrke Oxfams interne beskyttelse af de mennesker, vi arbejder med og for

13.05.2019

Af Malene Aadal Bo

Sidste år kom det frem, at en håndfuld af Oxfams ansatte i Haiti tilbage i 2011 havde købt sex hos prostituerede og udnyttet deres position på det groveste. Siden har Oxfam arbejdet hårdt for at forbedre politikker og praksisser for at beskytte de mennesker, vi arbejder med og for, endnu bedre. Et led i dette arbejde var vedtagelsen af den såkaldte 10 punkts action plan og åbenhed om, hvordan det går med at indføre elementerne i planen.

Seneste statusrapport, som netop er udkommet, viser at de forskellige tiltag bliver implementeret efter planen, og at vi begynder at se resultaterne af det øgede fokus på safeguarding.

“Oxfam forandrer sig hver dag til det bedre, og vi har vist, at vi er fast besluttede på at lære, samarbejde og forbedre os, og jeg synes nu vi kan se de første positive resultater af dette arbejde. Alle der arbejder for Oxfam har nu en endnu tydeligere forståelse af, hvad der er acceptabel adfærd og ikke, og vi er blevet endnu bedre til at beskytte de mennesker, vi arbejder med og for," siger Oxfams internationale direktør, Winnie Byanyima.

I statusrapporten offentliggøres også antallet af anmeldte krænkelser fra medarbejdere og samarbejdspartnere for perioden april 2018 til marts 2019. I alt er der anmeldt 294 sager, hvoraf de 221 er færdigbehandlet. 23 sager handler om seksuelt misbrug, 25 om seksuel udnyttelse eksempelvis hvis en medarbejder har betalt sig til seksuelle ydelser, 74 sager handler om sexchikane og de resterende 98 er anden upassende adfærd herunder mobning.
Sagerne har blandt andet ført til 43 afskedigelser af medarbejdere og 36 tilfælde af andre disciplinære tiltag.

Det samlede antal sager er væsentligt højere end sidste år og et tegn på, at især Oxfams egne medarbejdere har langt større tillid til Oxfams procedurer og dermed rejser flere sager, de måske før havde fortiet. I takt med, at kendskabet og tilliden til procedurerne også rodfæstes blandt partnere og de mennesker, Oxfam arbejder for, forventer vi en yderligere stigning i antallet af sager.

Læs mere