Forside / Publikationer / Rige mænd tjener penge uden at arbejde - fattige kvinder arbejder uden at tjene penge
Publikation

Rige mænd tjener penge uden at arbejde - fattige kvinder arbejder uden at tjene penge

17.01.2020

tema-side.png

Ny rapport fra Oxfam IBIS viser, at den globale ulighed stadig er ekstrem: En lille, eksklusiv klub af milliardærer sidder på store dele af verdens rigdom, mens især kvinder knokler for overhovedet at overleve.

Verdens 2.153 dollarmilliardærer har nu mere rigdom end 4,6 milliarder mennesker tilsammen.

 ”I disse dage går rigmændene rundt og klapper hinanden på ryggen i Davos. For de kan trygt læne sig tilbage og iagttage deres formuer vokse eksponentielt over tid, uafhængigt af, om de selv bidrager med noget til samfundet. Samtidig kæmper alt for mange – især kvinder – i bunden af samfundspyramiden med at holde hjulene i gang for meget lav eller slet ingen betaling,” siger Kristian Weise, generalsekretær i Oxfam IBIS.

6 facts fra rapporten

  • I 2019 ejede verdens 2.153 dollarmilliardærer (herunder 10 danskere) mere rigdom end 4,6 milliarder mennesker (det er omkring 60 procent af verdens befolkning). Ni ud af ti dollarmilliardærer er mænd.

  • En milliard dollars er et næsten ufatteligt beløb – 6.710.000.000 kroner – som stort set ingen kan arbejde sig til. Selv hvis du havde sparet 5.000 kroner op hver eneste dag, siden Jesus blev født, ville du stadig kun være lige over halvvejs til dollarmilliarden.

  • Verdens rigeste ene procent ejer mere end dobbelt så meget som 6,9 milliarder mennesker.

  • Hvis alle fik deres rigdom udbetalt i 100 dollar-sedler og satte sig på dem, ville det meste af menneskeheden sidde på gulvet. Den gennemsnitlige middelklassedansker ville sidde i stolehøjde. Mens verdens to rigeste mænd, Bill Gates og Jeff Bezos, ville sidde i det ydre rum.

  • Kvinders ulønnede omsorgsarbejde er så omfangsrigt, at det, hvis det blev aflønnet med en meget lav mindsteløn, ville beløbe sig til mindst tre gange så meget som der omsættes for i hele den globale tech og it-industri. Hvis kvinderne fik løn for det, ville de tjene mere end 10,8 tusind milliarder dollars om året.

  • Selvom færre lever i ekstrem fattigdom i dag end tidligere, er den hastighed, vi udrydder den ekstreme fattigdom med, halveret siden 2013. Og der er i dag flere, der sulter end antallet, der regnes som ekstremt fattige. Derudover lever næsten halvdelen af klodens indbyggere for under 5,5 dollars om dagen.

EN LILLE ELITE
I toppen af den globale samfundspyramide sidder en lille elite, der bliver rigere hvert minut, uden at de behøver røre en finger. De har arbejdsfri indtægter fra for eksempel aktier og arv, der i de fleste lande beskattes langt mildere end almindeligt arbejde. For eksempel er verdens næst-rigeste mand, Bill Gates, i dag dobbelt så rig, som da han stoppede som chef for Microsoft, på trods af, at han har doneret enorme summer til velgørenhed.

”Verdens ledere har indrettet et system, der belønner rigdom langt mere end hårdt arbejde. Det giver ingen mening i forhold til, hvem der reelt bidrager til samfundet,” siger generalsekretær Kristian Weise.

Og flere af verdens rigeste mennesker giver ham faktisk ret: Førnævnte Bill Gates har for nylig udtalt, at folk som han selv burde beskattes hårdere – og andre af de rigeste fra hele verden følger trop i disse uger.

Den danske mangemillionær Djaffar Salchi erklærer sig i Oxfams rapport enig i, at de rigeste bør betale mere i skat: ”Nogle mennesker kalder mig en self-made millionær. Men sandheden er, at jeg ikke kunne have gjort noget af det uden det danske velfærdssystem og de skatter, som vi alle sammen betaler for at få et lykkeligt og lige samfund,” siger han i rapporten.

KVINDERNE BETALER PRISEN
Verdens ulighed har en klar kønsmæssig slagside: Globalt set er mænd 50 procent mere velhavende end kvinder. Og ni ud af ti dollarmilliardærer er mænd.

”Det er konsekvent kvinderne, der har de dårligst betalte jobs. Samtidig er det dem, der står for størstedelen af det ulønnede omsorgsarbejde som rengøring og pasning af børn og syge. Et arbejde, der er altafgørende for, at vores samfund og virksomheder kan fungere. De knokler kort sagt for at holde hjulene i gang. Og alligevel er det med til at holde alt for mange kvinder fanget i fattigdom hele livet,” siger Kristian Weise.

Men det ulønnede omsorgsarbejde er enormt værdifuldt: Hver dag lægger verdens kvinder således mere end 12 milliarder gratis arbejdstimer på ting som madlavning, børnepasning og sygepleje. Hvis det for eksperimentets skyld blev værdisat efter en meget lav mindsteløn, ville det løbe op i 10,8 tusind milliarder dollars hvert år. Det er mere end tre gange omsætningen i den globale tech- og it-industri.

”Regeringer over hele kloden må og skal sikre, at multinationale virksomheder og de rigeste bliver ordentligt beskattet, og at de penge investeres i god offentlig velfærd, som for eksempel børnepasning, uddannelse og et socialt sikkerhedsnet. Det vil sætte kvinder over hele verden fri, hjælpe mange flere mennesker ud af fattigdom og bekæmpe ulighed,” siger generalsekretær Kristian Weise fra Oxfam IBIS.