Forside / Publikationer / Danske virksomheder ser i stigende grad skat som del af deres CSR
Publikation

Danske virksomheder ser i stigende grad skat som del af deres CSR

11.10.2020

Af Malene Aadal Bo

til-malene-ny.jpg

Store danske virksomheder og pensionskasser ser i langt højere grad end tidligere, skattebetaling som del af deres samfundsansvar. Ansvarlig skat er i dag noget, mange har en politik for og flere strækker sig længere end loven kræver, for at udvise ansvarlighed på skat.

Det viser en ny rapport fra Oxfam IBIS, som i mere end et årti har kæmpet mod skattely og advokeret for ansvarlig skat som en af de vigtigste værktøjer til at sikre velfærd – ikke mindst i verdens fattigteste lande. I 2014 valgte Oxfam IBIS at tage initiativ til dialog med virksomheder, investorer, skatterådgivere og brancheforeninger for at finde en fælles retning mod mere ansvarlig skat.

”Oxfam IBIS har i mere end årti været en kompromisløs kritiker af skattely og selskabers skattetricks, og har senest været med til rejse debat om virksomheder, som har søgt om Corona-støtte og samtidig er i skattely. Det har ofte givet genlyd i medierne. Men i mange år har vi samtidig været i dialog med den private sektor og samarbejdet om at skabe et fælles udgangspunkt for en snak om ansvarlig skat. Og det har vi virkelig værdsat. Der er sket meget den seneste håndfuld år og vi kan se, at både dagsorden og virksomhederne har rykket sig. Det vil vi gerne rose og sige tak for,” siger Oxfam IBIS generalsekretær, Kristian Weise.

Rapporten ”Moving beyond compliance – responsible corporate taxation in Denmark 2014-2020” bygger på input fra 28 af de store virksomheder og investeringsselskaber, som på et tidspunkt har været tilknyttet dialogprojektet Tax Dialogue - blandt andet Novo Nordisk, Ørsted, Vestas, PFA, PenSam og P+ samt interview med en række forskere, skatterådgivere og eksperter fra civilsamfundet.

Rapporten viser blandt andet, at 24 ud af 28 de adspurgte virksomheder og pensionskasser i dag har en politik for ansvarlig skat – i 2014 gjaldt det kun for fem. En skattepolitik sætter rammerne for selskabets eller pensionskassens syn på, hvad der er en ansvarlig tilgang til skat og hæver skattespørgsmålet til et spørgsmål for hele organisationen og offentligheden.

Over halvdelen af de 28 selskaber og pensionskasser er i dag mere åbne om deres skatteforhold, end loven kræver. Så sent som i 2015 offentliggjorde ingen af de 28 ellers frivilligt ekstra informationer om deres skatteforhold.

Pensionskasser presser andre til åbenhed og ansvarlig skat. Rapporten viser at seks ud af 13 pensionskasser har indgået i dialog om ansvarlig skat i forbindelse med investeringer, samt at fire helt har afbrudt investeringsplaner på baggrund af bekymringer om skatteforholdene. Seks af pensionskasserne opfordrer desuden de multinationale selskaber, de investerer i, til at offentliggøre regnskabsinformation for alle lande de har aktiviteter i.
”Det gør et indtryk, når vi i stigende grad kan danne fælles front med danske pensionskasser og virksomheder i kampen for ansvarlig skat og mod skattely. Det viser, at dele af den private sektor på nogen områder allerede er en allieret for os i den globale kamp for fair skat,” siger Kristian Weise.

Karl Berlin, der er skattechef i Ørsted, tilføjer: ”Et velfungerende skattesystem spiller en afgørende rolle for et lands velstand. Når vi som virksomhed indgår i konstruktiv dialog, kan vi være med til at fremme debatten om ansvarlig skat, og hvad det betyder for samfundets, og vores virksomheds bæredygtighed.”

Administrerende direktør i pensionskassen P+, Søren Kolbye Sørensen, udtaler: ”Ansvarlig skat vedkommer os alle, fordi det er fundamentet for, at vi kan fortsætte med at finansiere det danske velfærdssamfund. Som pensionskasse vil vi gerne være med til at fremme dagsordenen om ansvarlig skat. Det gør vi, fordi skatteundgåelse og aggressiv skatteplanlægning underminerer en hensigtsmæssig fordeling af værdierne og modarbejder intentionerne bag pensionskassens politik for ansvarlige investeringer.”

Torsten Fels, administrerende direktør i PenSam udtaler: ”PenSam’s medlemmer er velfærdens kernetropper – fx social- og sundhedsassistenten og pædagogmedhjælperen. Ordentlig skattebetaling er selve udgangspunktet for, at de kan levere en god offentlig service til borgerne. I PenSam er det derfor særligt vigtigt for os, at vores medlemmers pension vokser ansvarligt, og ordentlig skatteindbetaling er derfor et helt centralt område i vores arbejde med ansvarlige investeringer.”

Hent rapporten "Moving beyond compliance - responsible corporate taxation in Denmark 2014-2020