Ny rapport: Child Mined Gold in Your Gadgets?

20. nov 2013

De fleste tænker nok, at guld primært bruges i smykker som armbånd og øreringe. Men hver gang du køber en mobiltelefon eller en computer, køber du også guld. Elektronikindustrien står for en stigende del af verdens guldproduktion.

Faktisk ender knap syv procent af det guld, der udvindes, i elektronik. Den stigende efterspørgsel på guld har betydet, at guldpriserne er steget de seneste ti år. Det har skabt en stor guldmineindustri i Afrika. Små, illegale guldminer skyder frem, og der er ingen kontrol med arbejdsforholdene.

Mange fattige ser guldindustrien som en vej ud af fattigdommen, og de tager familien med til guldområder, hvor børn ned til seks år deltager i det farlige arbejde. Ofte er der ingen skoler i nærheden, eller skolerne er så dårlige, at børnene reelt ikke lærer noget, og så vil forældrene ofte vælge at lade børnene arbejde i stedet.

Arbejdet i minerne er hårdt og farligt, og lønnen er lav og ustabil. På verdensplan arbejder cirka 13 millioner mennesker i de små, illegale guldminer, og heraf er mellem 1 og 1,5 millioner børn.

I stedet for at skabe en bedre fremtid for sig selv, betyder minearbejdet for de fleste børn, at de fastholdes i et dårligt, ufaglært arbejde. Når de har været ude af skolen et stykke tid og er blevet vant til at tjene penge, er det meget få, som søger tilbage. Især hvis de nærliggende skoler ikke er gode nok til, at børnene kan bruge uddannelsen bagefter.

Minearbejdet er sundhedsskadeligt og anses for at være blandt de værste former for børnearbejde. Børnene indånder stenstøv, bærer tunge læs og risikerer at blive spærret inde i sammenstyrtede mineskakter. Nogle børn arbejder med kviksølv uden sikkerhedsudstyr. Kviksølv er farligt, fordi det optages i kroppen og kan angribe centralnervesystemet.

De fem største producenter af mobiltelefoner ved ikke, hvor deres guld stammer fra. Guld er nemt at smelte sammen, og de såkaldte smelters opkøber guld fra forskellige områder og smelter det sammen, før de sælger det videre til virksomhederne. Det gør det svært at kontrollere oprindelsen.

Læs rapporten: Child Mined Gold in Your Gadgets?

Giv os din underskrift

Skriv under og hjælp os med at kæmpe for mobiltelefoner uden børnearbejde i! Vi sender underskrifterne til mobilproducenter og politikere.