Udviklingsbistanden glemmer verdens fattigste lande

08. apr 2015

I dag udkom OECDs udviklingskomité, Development Assistance Committee  - DAC med de årlige tal for den globale udviklingsbistand.

Tallene viser, at den globale udviklingsbistand stagnerer på 0,29 procent og en lang række af verdens rige lande lever fortsat ikke op til deres løfter om at give 0,7 procent af deres Brutto National Produkt - BNP i udviklingsbistand. Det lyder helt forkert, men det er faktisk sandt.

I løbet af 2014 faldt udviklingsbistanden til de fattigste lande i verden med 16 procent, eller hvad der svarer til over 160 milliarder kroner. OECD anerkender selv, at tendensen bør vendes, da det er de fattigste lande som netop har brug for udviklingsbistanden til at komme ud af fattigdommens onde cirkel.

”Det er problematisk, at bistanden stagnerer i år, hvor verden samles til september i New York for at diskutere de nye bæredygtige udviklingsmål, hvor behovet er større end nogensinde for penge til udvikling og klima,” udtaler Vagn Berthelsen, generalsekretær i IBIS.

Canada, Frankrig, Spanien og Australien er blandt de lande, som har skåret markant i deres udviklingsbistand i 2014. Det er et klart udtryk for mangel på ansvar for den lille milliard mennesker, der går sultne i seng hver aften, men også manglende vilje til at bidrage til at nå nogle helt centrale FN-aftaler i 2015.

”Det er dog positivt, at Danmark fortsat, sammen med en lille håndfuld lande, tager globalt lederskab og ansvar ved at fastholde en bistand på mere end 0,7 procent af BNP. Danmark skal fastholde dette lederskab og globale ansvar, også efter et kommende folketingsvalg,” understreger Vagn Berthelsen.

For yderligere information og kommentarer kontakt Vagn Berthelsen, generalsekretær IBIS på 24 40 86 40