Positive signaler om u-landsbistanden fra den nye regering

03. nov 2011

I torsdags fremlagde Danmarks nye finansminister Bjarne Corydon S-R-SF regeringens første finanslov, og den indeholder flere penge til udviklingslandende. IBIS’ generalsekretær hilser udspillet velkommen.

Den socialdemokratiske finansminister Bjarne Corydon præsenterede i dag den nye regerings finanslov for 2012. Et fremtrædende punkt i finansloven er en stigning i bistanden til de fattigste lande på 234 millioner kroner allerede næste år. Derudover lægges der op til at udviklingsbistanden i 2013 skal stige med yderligere 366 millioner kroner i forhold til den tidligere regerings forslag. Udviklingsbistanden vil kun udgøre 0.83 % af BNI i 20112 og 2013. Regeringens målsætning er ifølge regeringsgrundlaget, at ulandsbistanden på sigt igen skal udgøre 1 % af bruttonationalproduktet (BNI).

Udviklingsminister Christian Friis Bach fra Det Radikale Venstre kalder stigningen for et rigtig godt signal til udlandet:
”Vi lukker os ikke inde. Vi kigger ud i den store verden.”

IBIS’ generalsekretær Vagn Berthelsen ser positivt på regeringens nye tiltag, men mener samtidig at det er vigtigt fortsat at holde fokus på, hvornår målsætningen om 1 % af BNI til udviklingsbistand skal nås:

”Udspillet er internationalt et rigtig vigtigt signal om, at den nye regering – modsat de fleste andre lande – vil sætte flere penge af til udvikling. Næste skridt er at få en køreplan for, hvordan Danmark i de kommende år også vil øge udviklingsbistandens andel af BNI for at opfylde målsætningen om at give 1 % i bistand.”

I det regeringsgrundlag, der blev fremlagt da den nye regering tiltrådte i begyndelsen af oktober, skrev regeringen, at den vil oprette to separate budgetrammer for den danske udviklingsbistand. Den største pulje skal indeholde penge til fattigdomsrelateret bistand, mens en anden pulje skal gå til formål, der ikke nødvendigvis er direkte fattigdomsbekæmpende, herunder sikkerhedspolitik og andre stabiliseringsindsatser.

Vagn Berthelsen er positiv over for regerings forøgelse af u-landsbistanden, og er tilfreds med, at regeringen fremover vil skelne mellem fattigdomsorienteret bistand og en ’global ramme’, som bl.a. skal finansiere sikkerhed.
”Målet må fortsat være 1 % til fattigdomsorienteret bistand og 0,5 % til at dække udgifter til klima, sikkerhed, asyludgifter og gæld,” slutter Vagn Berthelsen.