IBIS smidt ud af Bolivia

25. dec 2013

Bolivias udenrigsminister bekræftede på et møde i La Paz 24. december, at IBIS bliver smidt ud af Bolivia. Beslutningen om at smide IBIS ud blev annonceret den 20. december i medierne i Bolivia, men det er først nu at IBIS får direkte besked. Årsagen er beskyldninger om at blande sig i Bolivias indre anliggender og at vende den indianske bevægelse mod regeringen.

På den baggrund siger IBIS’ Generalsekretær Vagn Berthelsen:

"Vi har igennem de bolivianske medier hørt, at der rejses forskellige beskyldninger mod IBIS. Vi kan ikke acceptere beskyldningerne, som enten er forkerte eller forvrængede. Det er en basal rettighed, at man får mulighed for at svare på anklager og opklare eventuelle misforståelser før der fældes dom."

"Vi ved faktuelt

  • At det bolivianske udenrigsministeriums rapport om IBIS klart konkluderer, at der ikke er rejst nogen klager imod os og at vi har fulgt alle retningslinjer.
  • At vi ikke tidligere er blevet smidt ud af hverken Ecuador eller Peru som det bliver rapporteret i bolivianske medier. IBIS valgte selv at stoppe arbejdet i de to lande, fordi vi måtte skære ned og fordi landene er relativt rige.
  • At vi i de bolivianske medier citeres for at sige og mene ting, som vi ikke har sagt eller ment som organisation. Det er vores klare politik, at bolivianske organisationer skal tale på egne vegne."

IBIS har i 30 år arbejdet i Bolivia og har et meget stort og bredt program. IBIS støtter uddannelse, jobskabelse, sundhed, landbrugsproduktion, entreprenørskab og indianske organisationer på lokalt og nationalt niveau. IBIS samarbejder med en bred vifte af partnere – organisationer, kommuner, den private sektor.

"Vi har støttet den bolivianske befolkning i 30 år, også igennem meget barske perioder af landets historie. Vi har altid prøvet at være konstruktive og at fremme dialog når der var konflikt, og hvis vi har lavet fejltagelser har vi undskyldt og fundet en vej frem. Vi er stolte af det bidrag, vi har givet."

"På dette tidspunkt er der ikke meget håb om at opklare misforståelserne. Ikke desto mindre vil jeg tage til Bolivia, så snart jeg får chancen for at mødes med regeringsrepræsentanter. Det er utrolig trist, hvis vores støtte til Bolivia ender på denne måde, ikke mindst for dem som har glæde af vores arbejde."

Yderligere information: Generalsekretær Vagn Berthelsen: 2440 8640

Tilføjelse:
30. december var Generalsekretær Vagn Berthelsen i P1 Morgen efter, at IBIS officielt har fået til den 26. marts til at forlade Bolivia. 
Hør indslaget her: http://www.dr.dk/radio/ondemand/p1/p1-morgen-sundhed-indslag/#!/