Historisk nødråb: Politikerne skaber en katastrofe

05. nov 2014

Historisk nødråb fra danske organisationer: I politikere skaber en katastrofe

Folketinget og regeringen risikerer at begå en historisk fejltagelse. Så markant lyder kritikken fra IBIS og over 30 danske nødhjælps-, udviklings- og miljøorganisationer. I fællesskab går de nu skarpt i rette med regeringens planlagte milliardbesparelser på udviklingshjælpen.

I store dagbladsannoncer torsdag morgen (6.11.2014), er er billeder af katastrofer sat overfor billeder af Folketinget. Budskabet er, at politikerne er ved selv at skabe en katastrofe, når regeringen foreslår, at spare 2,5 mia. kr. på udviklingsbistanden for at finansiere flygtningeområdet. Organisationerne kalder det en politikerskabt katastrofe.

”Dansk udviklingsbistand er vigtig i kampen mod fattigdom og sikring af uddannelse, demokrati og menneskerettigheder. Forslaget fra regeringen er uhørt, og det vil ramme ekstremt hårdt blandt verdens fattigste,” forudser organisationerne, som tæller flere end 30 små og store danske organisationer.  

­”Det er helt uhørt, at regeringen vil skære så meget i udviklingsbistanden. Det er naivt at tro, man kan skære så voldsomt ned i dansk bistand, uden at miste afgørende indflydelse og effekt ude i verden. Svigter vi den langsigtede hjælp, vil det få alvorlige konsekvenser for mennesker i verdens fattigste lande. F.eks. vil akut underernæring ikke kunne behandles som i dag, og børn vil dø. Sundhedssystemer vil være dårligere til at bekæmpe epidemier som den aktuelle ebola og andre livstruende sygdomme. Politikerne er simpelthen ved at skabe en katastrofe,” siger kommunikationschef Mads Klæstrup Kristensen på vegne af de 33 organisationer.

Organisationerne har taget det usædvanlige skridt at indrykke annoncer i flere dagblade. Her gør de opmærksom på konsekvenserne for verdens fattigste, hvis Folketingets politikere under de aktuelle finanslovsforhandlinger vedtager at tage 2,5 mia. kr. fra udviklingshjælpen.

Samtidig gør de opmærksom på, at dansk udviklingsbistand er vigtig i kampen mod fattigdom og sikring af demokrati, uddannelse og menneskerettigheder.