Finanslov 2015: Skuffende indsats for de fattigste i verden

26. aug 2014

”Det er skuffende, at regeringen ikke øger bistanden mod en procent af bruttonationalindkomsten, som lovet i regeringsgrundlaget. Jeg kan ikke mindes, at vi tidligere har stået overfor så mange humanitære kriser i verden, som vi gør lige nu, med fx ebola i Vestafrika. De fattigste har mere end nogensinde brug for al den hjælp, de kan få,” siger Vagn Berthelsen, generalsekretær i IBIS.

”Regeringen lægger op til at beskære de bistandsmidler, der er målrettet de fattigste og i stedet bruge mere bistand på den globale ramme. Det falder dårligt i tråd med fattigdomsmålsætningen i dansk bistand. IBIS er bekymret for, at dansk bistand hellere vil fremme danske erhvervsinteresser end at hjælpe verdens fattigste,” siger Vagn Berthelsen.

En beregning fra IBIS på regeringens finanslovsudspil viser at:

  • Den samlede bistand stiger i kroner og ører til 16.893 millioner kroner, men i procent af bruttonationalindkomsten (BNI) stagnerer bistanden på 0,83 procent.
  • Rammen til fattigdomsorienteret bistand, som er det primære formål med den danske udviklingsbistand,  falder til 12.624 mio kr. og udgør hermed kun 0,62 procent af BNI

Det er imidlertid glædeligt, at regeringen lægger op til at styrke oplysningsindsatsen i dansk udviklingsbistand. Det betyder, at IBIS og andre rammeorganisationer får mulighed for at bruge flere midler til oplysning. IBIS vil bruge midlerne til at styrke vores arbejde med global undervisning i folkeskolerne, hvor mere end 175.000 elever hvert år efterspørger vores undervisningsmaterialer.

Yderligere information og kommentar:

Vagn Berthelsen, generalsekretær for IBIS; vb@ibis.dk; 2440 8640