Ecuador opgiver Yasuni

16. aug 2013
Af
Malene Aadal Bo
Et af verdens mest nyskabende klimainitiativer lukker og slukker. Den internationale opbakning, der skulle sikre, at olien kunne blive i undergrunden under Yasuni nationalparken i Ecuador, er udeblevet.
"En katastrofe," lyder det fra Stine Krøijer, IBIS.
 
I morges kl. 4:00 dansk tid annoncerede Ecuadors præsident Correa, at han vil opgive forsøget på at redde regionens største nationalpark Yasuni og skride til udvindingen af olie.
Det sker, fordi det internationale samfund har svigtet og undladt at bakke op om det såkaldte Yasuni-initiativ, som præsidenten med støtte fra ngo’er og miljøfolk over hele verden lancerede i 2007.
 
Yasuni-initiativet havde til formål at lade 846 mio. ton tung råolie forblive i jorden under et af verdens mest sårbare regnskovsområder. Som kompensation for den manglende olieindtægt skulle det internationale samfund bidrage med 3,6 milliarder dollar over 15 år. Modellen er fra flere sider blevet karakteriseret som en højst innovativ klimamodel, der kunne bidrage til at imødegå de globale klimaforandringer.
Men på fem år er der kun kommet tilsagn om en brøkdel af beløbet, og derfor besluttede præsidenten altså i morges at opgive.
 
”Det er en katastrofe. Mange mennesker både i Ecuador og internationalt har knyttet store forhåbninger til Yasuni Initiativet,” siger Stine Krøijer, politisk rådgiver i IBIS, der gennem flere år har fulgt sagen.
 
I Danmark har IBIS siden 2011 arbejdet for, at Danmark skulle bakke op om Yasuni Initiativet med et bidrag fra den danske klimapulje. Det er blandt foregået gennem online kampagnen Jeg er Yasuni.”
 
”Vi har desværre oplevet en stor tøven fra dansk side, selv om vi flere gange har rejst sagen over for Klimaministeren. Hvis regeringen mener sine klimamålsætninger alvorligt, må den også agere internationalt. Og den skal gøre det nu, hvis der skal være håb for at redde Yasuni,” siger Stine Krøijer.
 

Det gør IBIS

IBIS arbejder sammen med sine partnere i Ecuador for at mindske de negative konsekvenser af olieudvinding for oprindelige folk.
IBIS har siden 2007 arbejdet aktivt for at skabe opbakning til Yasuni-initiativet og dermed redde et af verdens sidste uberørte regnskovsområder og de ukontaktede oprindelige folk, der lever i området.
Læs mere på www.jegeryasuni.dk