Børn i konfliktzoner mangler uddannelse

27. apr 2016

Regeringen skærer dramatisk ned på uddannelsesbistanden til de berømte ’nærområder’. Det efterlader millioner af børn i flygtningelejre og konfliktområder uden uddannelse – og uden fremtid. Derfor lancerer Oxfam IBIS i dag en kampagne: Vi beder danskerne om at skrive under på en appel, der skal presse politikerne til at tage ansvar for flygtningekrisens børn.

”Danmark er i gang med at svigte verdens flygtningebørn. Hvis vi ikke sætter ind med en målrettet uddannelsesindsats, taber vi en hel generation af børn på flugt og i konfliktområder på gulvet.” Så klar er meldingen fra Helle Gudmandsen, uddannelseskampagneleder i Oxfam IBIS.

”Vi oplever de største flygtningestrømme siden Anden Verdenskrig, og krigen i Syrien kører på sjette år. 33 millioner børn og unge i krig og krisesituationer går ikke i skole. Det er ikke fair, at børnene lider under de voksnes konflikter og samtidig mister muligheden for en bedre fremtid igennem skolegang,” siger Helle Gudmandsen.

Danmark mister førerposition

Danmark har indtil for nyligt haft førertrøjen i kampen for at sikre uddannelse til verdens fattigste og mest udsatte, men den position er vi godt i gang med at sætte over styr. Det seneste år har politikerne skåret 75 procent af støtten til uddannelse. På verdensplan går kun to procent af nødhjælpen til uddannelsesprojekter, og støtten er faldende. Det er en voldsomt bekymrende tendens i en tid, hvor krig og konflikter tager uddannelsesmulighederne fra millioner af børn, mener Helle Gudmandsen fra Oxfam IBIS.

”De danske politikere er i gang med at svigte verdens børn i en meget sårbar situation. Når mennesker flygter, går der i gennemsnit 17 år, før de kan vende hjem – altså en hel barndom. Så hvis vi vil give de næste generationer redskaberne til at bygge verden op igen, er det nu, der skal satses massivt på uddannelse. Skolen kan ikke vente,” siger hun.

Vi beder danskerne om hjælp

I dag lancerer Oxfam IBIS underskriftindsamlingen Flygtningebørn skal i skole nu, som opfordrer danskerne til at tage ansvar og skrive under for en styrket uddannelsesindsats for verdens flygtninge. Vi overrækker underskrifterne til udenrigsminister Kristian Jensen i forbindelse med det humanitære topmøde World Humanitarian Summit i Istanbul 23.-25. maj. Her skal stats- og regeringschefer fra hele kloden nemlig drøfte, hvordan vi sammen kan støtte verdens flygtninge bedst muligt.

”Politikerne skal forstå, at det har konsekvenser at skære ned på hjælpen til verdens flygtende børn. Det tror jeg faktisk ikke, den danske befolkning vil finde sig i. Derfor går vi nu i gang med at samle underskrifter ind, så vi danskere sammen kan vise politikerne, hvor vigtigt vi mener, uddannelse er i kampen mod krig og konflikter.”

For yderligere oplysninger og kommentarer, kontakt:

  • Kommunikationsmedarbejder i Oxfam IBIS, Rikke Hovn Poulsen på 2227 6376