20.000 dagsværkere i arbejdstøjet

07. nov 2011

Spindoktor, krobestyrer, havemand og rengøringsdame. Jobbeskrivelserne spænder vidt, når elever fra hele landet trækker i arbejdstøjet til Operation Dagsværk onsdag den 9. november.

Udviklingsminister Christian Friis Bach får en. Søren Ryge får flere. Og DSB tager 400. Det er gymnasieelever, der er tale om, og onsdag den 9. november tager mere end 20.000 af dem en dag væk fra skolebøgerne for at give unge i Peru en uddannelse.

En af de unge dagsværkere skal følge landets nye udviklingsminister tæt hele dagen. For Christian Friis Bach har hyret en personlig rådgiver på dagen. Hvilke spørgsmål ministeren har brug for hjælp til, har han ikke løftet sløret for endnu.

I S-togene i hovedstadsområdet spreder 400 elever god stemning og servicerer passagererne. Her vil dagsværkerne tilbyde at smøre din cykelkæde eller pumpe dit dæk, rydde op på perronerne og give en hånd, hvis der er brug for hjælp med barnevognen.

I den anden ende af landet, på Blichers Kro i Tjæreborg ved Esbjerg, overtager tre gymnasiepiger beværtningen for en aften. Her kan gæsterne se frem til en specialmenu, som pigerne selv har planlagt. Alt overskuddet fra aftenen går til Operation Dagsværk, og forventningerne er store, for sidste år samlede de tre piger 11.000 kroner ind.

På Djursland giver dagsværkere havemanden Søren Ryge en pause. Han har hyret 5 dagsværkere til at slå plænen i den enorme have, vi kender fra TV. Det gider han nemlig ikke selv.

Pengene fra årets indsamling går til uddannelse af 2.400 børn og unge i Perus regnskov. Projektet gennemføres af Operation Dagsværk i samarbejde med IBIS.

Olieforurening truer oprindelige folk

”Regnskoven, og den oprindelige befolkning, som lever i området langs Corrientesfloden er truet af olieforurening, da Perus vigtigste oliefelter findes der. Gennem de sidste 35 år har oliefirmaerne hvert år udledt 98 millioner tønder giftigt vand i floden, og olien fosser ud i regnskoven,” siger Rane Forsting Hansen, talsmand for Operation Dagsværk, som selv har besøgt området.

Pengene fra årets Operation Dagsværk går derfor også til uddannelse af 300 unge miljøagenter, som bliver uddannet til at finde og rapportere olieudslip i deres territorier.
Desuden skal de oprindelige folk gennem projektet uddannes i at tale deres sag, så de får værktøjerne til selv at kræve deres rettigheder.
”Der er hårdt brug for kvalificeret uddannelse, så de oprindelige folk bliver i stand til at sige fra,” siger Rane Forsting Hansen fra Operation Dagsværk, som finder sted over hele landet onsdag 9. november.

Nærmere information, historier og aftale om interviews:

Kontakt kampagneleder Mia Beyer på telefon: 33114540 / 21869731 eller mail: mia@od.dk
Talsmand Rane Forsting Hansen på telefon: 24418474 eller mail: ranefh@od.dk
Kontakt salgsdirektør hos DSB S-tog Niklas Marschall via DSB Kommunikation på 24 68 00 00

Fakta

Operation Dagsværk er de danske gymnasieelevers egen udviklings- og solidaritetsorganisation. I 26 år har de danske elever arbejdet på Dagsværk-dagen for at give unge i verdens fattigste lande en uddannelse.

I år arbejder over 20.000 elever til fordel for et uddannelsesprojekt i regnskoven i Peru. Formålet er, at være med til at uddanne den oprindelige peruvianske befolkning, så de kan sætte fokus på deres problemer, og dermed opnå bedre levevilkår.

Sidste år blev der indsamlet 6,5 millioner kroner

Læs mere på www.od.dk