Oxfams reaktion til ny FAO rapport: Systemet er brudt sammen

07. jul 2022

En ny rapport fra FN’s fødevareorganisation FAO, State of Food Insecurity and Nutrition in the World 2022, viser, at op imod 828 millioner mennesker mangler mad. Det skyldes hverken klimaforandringer, covid-19 eller krigen i Ukraine.

"Vores fødevaresystem har i årevis fastholdt ulighed, forarmet småbønder og skubbet millioner af udsatte mennesker ud i sult, samtidigt med at det har skabt kaos for klimaet.” Det siger Hanna Saarinen, Oxfam Food Policy Lead.

Støt nu: millioner sulter og har brug for akut hjælp

På trods af at millioner af mennesker sulter, har fødevaremilliardærernes rigdom nået stratosfæriske niveauer. I alt er den steget med 382 mia. USD i løbet af de sidste to år. Ifølge Hanna Saarinen, er det ikke nok at skyde skylden for nutidens fødevarekrisen på krigen i Ukraine. Grundlæggende er vores globale fødevaresystem simpelthen ikke sikkert nok:

”Vi kan ikke bryde den onde cirkel af sult og stigende fødevarepriser uden at tage fat på de dybe uligheder, der giver næring til dem. Vi skal fundamentalt genskabe et nyt, mere retfærdigt og bæredygtigt globalt fødevaresystem – et, der tjener planeten og millioner af mennesker, snarere end en håndfuld store landbrugsvirksomheder.” siger Hanna Saarinen.

Oxfam peger på tre vigtige skridt på vejen til større global fødevaresikkerhed:

  • For at redde liv nu skal rige donorregeringer overholde deres lovede finansieringsløfter. Til dato er mindre end 20% af FN's appel til det centrale Sahel og Chad-søen blevet finansieret. Til Østafrika er der kommet mindre end 15%. 
  • Regeringer skal holde op med at give tomme løfter og skabe bureaukratiske processer. I stedet skal de investere i små fødevareproducenter og fødevarearbejdere og gentænke vores globale landbrug og fødevaresystem. 
  • Vestlige regeringer skal frigøre ressourcer – herunder ved at beskatte fødevarevirksomheder og milliardærer – til at investere i lokal og bæredygtig fødevareproduktion. 

Du kan læse meget mere om den globale fødevarekrise i vores tema 'Millioner mangler mad'.